Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Drie doden in verpleeghuis door hitte

28 jul 06

Drie bejaarde bewoners van verpleeghuis De Geinsche Hof in Nieuwegein zijn afgelopen weekend overleden door de hitte.

" Er is geen enkele infectie gevonden, dus we gaan ervan uit dat het met de hitte te maken heeft", zei een woordvoerster van Stichting Zorgspectrum vrijdag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in, zo heeft een woordvoerder vrijdag laten weten.

Vorige week kregen vier bewoners hoge koorts. Zaterdag kwam daar nog een vijfde bij. Drie van hen zijn kort daarna overleden. De inspectie wil weten of er in het verpleeghuis bijzondere omstandigheden waren. Het is niet bekend wanneer het onderzoek wordt afgerond.

Volgens arts Frits Woonink van de GGD Midden Nederland zijn de twee andere bewoners met koorts inmiddels hersteld. "Dat wijst in de richting van een virus. Want er moet natuurlijk wel iets aan ten grondslag liggen, je krijgt niet zomaar 40 graden koorts." Het is waarschijnlijk de combinatie met de hitte die de bewoners fataal is geworden. "Vooral bij deze mensen, die al lichamelijke klachten hadden, kan dat extra hard aankomen."

In de Geinsche Hof, een gebouw met een plat dak, kan het behoorlijk warm worden in de zomer, aldus de woordvoerster van het huis. "Maar bij verpleeghuizen is voor airconditioning eigenlijk geen budget." In de loop van volgend jaar staat een grote renovatie van het pand op het programma. Dan wordt tevens iets gedaan aan het binnenklimaat.

De drie slachtoffers kwamen allen van de afdeling Ram. Daar wonen dertig mensen die lichamelijk ziek zijn. De bewoners van De Geinsche Hof zijn veelal hoogbejaard. Volgens bestuurder Wim van der Hoorn van de Abvakabo FNV is er bij de Geinsche Hof niet alleen een probleem met het fysieke klimaat. "Ook het arbeidsklimaat moet onderzocht worden", vindt hij.

Personeel zou al eerder hebben gewezen op problemen, maar de directie wil volgens de vakbondsman geen kritische geluiden horen. "Wij constateren een cultuur waarin werknemers die iets willen inbrengen, niet gehoord worden." In het magazine Aaneen van de Abvakabo dat deze maand is verschenen, doen zeven medewerkers hun beklag over het beleid in De Geinsche Hof. Zij stellen dat ze door de leiding aan de kant zijn gezet nadat ze problemen hadden aangekaart. Volgens hen bestond door onderbezetting het risico op fouten. "Onze beroepsethiek en professionaliteit kwamen in gevaar", aldus medewerkster Mirjam Stooker.

Het verpleeghuis weerspreekt de kritiek van de vakbond en personeelsleden. Er is volgens de directie geen onderbezetting en te hoge werkdruk. Daarbij is er sprake van een heldere organisatiestructuur en een open overlegklimaat, zo schrijft de leiding in een reactie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft, aldus de directie, altijd een heel positief oordeel gehad over de gang van zaken in het tehuis. Ze zegt het aangekondigde onderzoek naar de sterfgevallen met vertrouwen af te wachten.

Hittegolven zorgen wel vaker voor hogere sterfte. Bij de eerste hittegolf begin juli lag de sterfte volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 200 hoger dan gemiddeld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief