Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NVVE komt met euthanasiefilm

29 jul 06

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft een voorlichtingsfilm laten maken om euthanasie beter bespreekbaar te maken. De vereniging bevestigde zaterdag berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Volgens de NVVE rust er nog altijd een taboe op het woord euthanasie. Men draait om de hete brij heen, durft het woord euthanasie vaak niet in de mond te nemen, legt een woordvoerster van de vereniging uit. Het is meestal puur een communicatieprobleem. Arts en patiënt praten langs elkaar heen, luisteren niet goed naar elkaar.

De film heeft de titel 'Laten Stikken' en is al getoond tijdens regiobijeenkomsten met artsen. Saillant detail is de rol van Joop Admiraal in de voorlichtingsfilm. De acteur speelt de rol van een terminale patiënt en overleed zelf eind maart, nog voordat de film was afgemonteerd. In de film wordt de euthanasieverklaring van Admiraal zelf getoond. De makers van de film hadden geen blanco exemplaar meegenomen naar de filmset. Admiraal overleed vlak nadat een eerste versie van de euthanasiefilm was getoond aan het bestuur van de NVVE. "Een hele bizarre samenloop van omstandigheden", aldus de NVVE-woordvoerster.

Half oktober wil de vereniging de film officieel naar buiten brengen. Artsen, artsen in opleiding en patiënten kunnen 'Laten Stikken' en de bijbehorende handleiding dan bestellen. In het najaar komt de NVVE ook met een vernieuwde wilsverklaring. De verklaring is volgens de woordvoerster aangepast vanwege wetswijzigingen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief