Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse opbouwmissie in Afghanistan begonnen

1 aug 06

De Nederlandse missie TFU (Task Force Uruzgan)is dinsdag officieel begonnen in de Afghaanse provincie Uruzgan.


In het kamp Tarin Kowt droeg commandant Henk Morsink van de opbouweenheden (DTF) tijdens een korte ceremonie het bevel over aan commandant Theo Vleugels van de TFU. De missie gaat zich richten op de wederopbouw. Bij de overdracht waren onder anderen gouverneur Munib van Uruzgan en de Nederlandse ambassadeur Van der Geer in Kabul aanwezig.

Munib benadrukte dat de inwoners van Uruzgan heel blij zijn met de komst van de militairen. De radicaal-islamitische Taliban is volgens hem al zover verdwenen dat de bevolking niet meer bang voor ze is, meent Munib. Commandant der strijdkrachten Dick Berlijn prees kolonel Morsink en zijn manschappen voor "de fenomenale klus" die zij de afgelopen drie maanden hier hebben geklaard. Zij hebben midden in de woestijn onder zware omstandigheden in hoog tempo een kamp aangelegd, hetgeen logistiek zeer complex was.

Straks komen hier in totaal 1700 militairen, onder wie 360 Australiërs. Tot nu toe zijn 1350 containers aangevoerd via Kandahar, onder meer via veertien zwaar bewaakte en gepantserde konvooien. Morsink is tevreden met het resultaat en opgelucht dat zijn manschappen ongedeerd zijn gebleven.

Eén keer had het konvooi geluk toen het werd beschoten en de kogelgaten vlak naast de plek van de militairen op de pantservoertuigen insloegen. Bij een militair sloeg een scherfinslag in zijn bril, wat erger voorkwam. Ook bij de gevechten in de Baluchi-vallei, medio juli, waarbij zijn eenheden zeker achttien vijandige strijders uitschakelden, vielen geen gewonden aan Nederlandse kant.

Het kamp Holland, zoals Tarin Kowt is gedoopt, heeft een omtrek van ongeveer 12 kilometer en telt drie kleine ziekenhuisjes in containers. De slaapvertrekken zijn nu nog in tenten met airconditioning. Aan de gepantserde vertrekken wordt hard gewerkt en zullen volgens Morsink eind september klaar zijn. De extra eisen en uitbreidingen die politiek Den Haag later aanbracht, hebben volgens Morsink tot vertraging geleid. Alles moet nu eind dit jaar volledig operationeel zijn. Het kamp ligt aan de rand van Tarin Kowt, met pakweg 30.000 inwoners.

Opvallend is dat de huidige Afghaanse president Karzai in dit stadje in 2001 voor het eerst de strijd aanbond tegen de Taliban. Ook in Deh Rawood, 60 kilometer verderop, komen binnen enkele weken in een kleiner kamp 250 Nederlanders. De Nederlandse militairen zullen volgens Morsink de komende tijd 10.000 oplaadbare radio's uitdelen, die de Canadezen over hadden. Ook komt op het kamp een radiostation dat samen met de Afghanen gaat uitzenden om de bevolking te informeren over de ontwikkelingen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief