Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fidel Castro draagt macht tijdelijk over aan broer

3 aug 06

De Cubaanse leider Fidel Castro heeft de macht tijdelijk overgedragen aan zijn jongere broer Raśl, vicepresident en minister van Defensie. Dat heeft de Cubaanse staatstelevisie gemeld. De 79-jarige president onderging maandag een grote darmoperatie en her

Castro, die een verklaring liet voorlezen door zijn persoonlijke secretaris, zou een inwendige bloeding hebben gehad die een chirurgische ingreep noodzakelijk maakte. Het Cubaanse staatshoofd leidt Cuba als sinds de communistische revolutie van 1959.

Raúl (75), die volgens de grondwet geldt als de opvolger van broer Fidel, blijft volgens de verklaring zeker enkele weken de machtigste man van het communistische eiland. Het is de eerste keer dat Fidel de macht tijdelijk overdraagt. De president zou zijn gezondheidsklachten wijten aan stress en te hard werken.

Fidel, die op 13 augustus tachtig jaar hoopt te worden, heeft de festiviteiten rond zijn verjaardag uitgesteld tot 2 december, meldde de Cubaanse staatskrant Granma dinsdag. Op 2 december is het vijftig jaar geleden dat Castro en zijn medestrijders uit ballingschap naar Cuba terugkeerden om daar de gewapende strijd tegen de toenmalige dictator Batista te voeren.

Raúl Castro Cruz behoort tot de revolutionairen van het eerst uur op Cuba. Direct na de machtovername in 1959 trad hij al aan als minister van de Revolutionaire Strijdkrachten. Hij geldt als de langste dienende minister van Defensie ter wereld. Vanaf 1965 bekleedt hij de belangrijkste posten binnen het staatsapparaat en binnen de Communistische Partij als vervanger van Fidel.

Al jarenlang gaan er geruchten dat de gezondheid van de president achteruit gaat. De Cubaanse propagandamachine heeft evenwel nooit enige details verschaft. Castro brak een arm en een knieschijf na een ongelukkige val in 2004.

De grote Cubaanse gemeenschap in de Amerikaanse stad Miami vierde in de nacht van maandag op dinsdag een feestje. Honderden gingen de straat op en riepen leuzen als Leve Vrij Cuba. Voor velen is de tijdelijke machtsoverdracht in Cuba een teken dat de tijd van Fidel Castro bijna voorbij is. Sommigen zeiden tegen het Spaanse persbureau EFE te geloven dat Castro al dood is, maar dat de Cubaanse autoriteiten wachten met een officiële mededeling.

De Verenigde Staten, die meerdere keren hebben geprobeerd Castro uit het zadel te wippen en een economische boycot tegen Cuba hebben ingesteld, kwamen met een vlakke reactie. "We houden de situatie in de gaten. We gaan niet speculeren over zijn gezondheid", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

De Amerikaanse president George Bush trok vorige maand nog 80 miljoen dollar uit om de democratie op Cuba te bevorderen. Het moet volgens Bush de Cubanen helpen de "overgang te maken van repressieve controle naar vrijheid".

(Bron: ANP/EFE/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief