Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikaanse regering: 'Ga niet de zee op'

3 aug 06

De Amerikaanse regering heeft de Cubaanse ballingen in Florida opgeroepen niet massaal naar Cuba te gaan nu Fidel Castro kampt met ernstige gezondheidsproblemen.


''Blijf waar u bent,'' zei Tony Snow, de woordvoerder van president Bush. Snows aansporing gold ook Cubanen op het eiland die van de politieke onzekerheid gebruik willen maken om te vluchten. Tony Snow: ''Dit is niet het moment om de zee op te gaan, in welke richting ook.''

De Verenigde Staten vrezen dat als Castro overlijdt een chaotische uittocht op gang komt van zowel Cubanen die hun eiland willen verlaten als van ballingen die vanuit Florida naar Cuba willen gaan.

Veel 'Miami Cubans' beschikken over boten met krachtige motoren waarmee zij de honderdvijftig kilometer tussen Miami en Cuba probleemloos kunnen overbruggen. Maar Cubanen op het eiland wagen vaak hun leven in wrakke bootjes. Volgens Amerikaanse kranten worden voorbereidingen getroffen om extra schepen van de Amerikaanse kustwacht in te zetten om bootjes met Cubaanse vluchtelingen op zee tegen te houden.

De belangrijkste vereniging van Cubanen in Florida, de Cuban American National Foundation, heeft burgers en militairen in Cuba opgeroepen een 'voorlopige regering te vormen die een einde moet maken aan de dictatuur van de gebroeders Castro'.

In arme buurten van Havana is de politie nadrukkelijker aanwezig dan gewoonlijk. Ook hebben de Comités ter Verdediging van de Revolutie hun activiteiten verhoogd. Deze 'ogen en oren van het Castro-regime' stellen volgens dissidenten knokploegen samen die opstanden moeten onderdrukken.

Van enige onrust in de straten van Havana is niets te merken, ook niet in de buurten waar in 1994 rellen uitbraken vanwege de economische schaarste. Rellen die leidden tot een uittocht naar Florida waartegen het regime weinig of niets ondernam. ''De mensen durven niets te zeggen, ze weten niet wat er gaat gebeuren,'' zei een verkoopster op gedempte toon.

Fidel Castro, die op 13 augustus tachtig jaar wordt, herstelt volgens de staatsmedia goed van de maagoperatie die hij heeft ondergaan. De ware aard van zijn gezondheidsproblemen is een staatsgeheim. Fidel noch zijn 75-jarige broer Raúl, die hem tijdelijk opvolgt, is de laatste dagen in het openbaar verschenen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief