Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Botenparade door Amsterdamse grachten begonnen

5 aug 06

De traditionele Canal Parade zet zaterdagmiddag Amsterdam weer op stelten.


Rond 14.00 uur vertrokken de ruim vijftig deelnemende boten met daarop honderden bont uitgedoste homo's vanaf het Westerdok voor een feestelijke vier uur durende tocht door de hoofdstedelijke grachten.

De optocht trekt jaarlijks honderdduizenden toeschouwers langs het water. De organisatie rekent dit keer op zeker 250.000 mensen. Rond 18.00 uur eindigt de stoet bij het Oosterdok. Het thema van de botenparade is Rembrandt, wegens het 400e geboortejaar van de kunstschilder. Het is voor het eerst dat de deelnemers een thema hebben meegekregen.

De Canal Parade wordt ook dit jaar weer streng beveiligd. De organisatie heeft tweehonderd particuliere beveiligers ingehuurd en ook de politie heeft voldoende mensen paraat. "We hebben een risicoanalyse gemaakt en houden overal rekening mee", aldus een politiewoordvoerder.

Vorig jaar waren alle ogen op de beveiliging gericht wegens de terreurdreiging. "Daar zijn we nu nog steeds alert op, veiligheid heeft de hoogste prioriteit", zei een zegsman van de organisatie.

De elfde Gay Pride, waar de botenparade onderdeel van uitmaakt, is dit jaar voor het eerst in handen van Pro Gay. Die nam de organisatie over van Gay Business Amsterdam (GBA), die het evenement financieel niet meer kon behappen. Het homo-evenement begon donderdag en duurt nog tot en met zondag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief