Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spanje vraagt Europa om blusvliegtuigen

9 aug 06

De Spaanse regering heeft de andere lidstaten van de Europese Unie gevraagd om hulp bij de bestrijding van de enorme bosbranden in GaliciŽ.

De Spaanse autoriteiten lieten via de Europese Commissie weten dat zij behoefte hebben aan drie blusvliegtuigen, vijf helikopters en twintig brandweerauto's. Frankrijk, Italië en Portugal, dat zelf met bosbranden kampt, zegden meteen hulp toe.

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero onderbrak zijn zomervakantie op Lanzarote voor een bezoek aan de getroffen regio in het noordwesten. Het bezoek kwam nadat de rechtse oppositie de linkse regering had beschuldigd van mismanagement bij de bestrijding van de branden. De Partido Popular noemde het belachelijk dat de autoriteiten eisten dat de brandweerlieden de taal van Galicië moesten spreken.

In verband met de verwoestende branden in het bosrijke Galicië maakt de Spaanse politie jacht op de brandstichters die op zijn minst voor bijna de helft van de branden verantwoordelijk zijn. De regering in Madrid stuurde tweehonderd politiemensen naar het getroffen gebied om te helpen bij de opsporing. Bovendien besloot Madrid 1200 militairen naar de regio te zenden om de bossen in de gaten te houden.

Sinds maandag hield de politie zeker vijf verdachten aan. Doorde branden kwamen zeker drie mensen om het leven.De brandweer streed woensdag tegen ruim 120 bosbranden. Een deelbreidde zich ongecontroleerd uit ondanks de inzet van meer danvijftig blusvliegtuigen en duizenden brandweerlieden. Ruim veertig branden zijn inmiddels onder controle.

Van de omvang van het door de branden verwoeste gebied zijn geen
officiële cijfers. De vicepremier van de regionale regering van Galicië, Anxo Quintana, zei echter dat meer dan 10.000 hectare isverwoest, een gebied ter grootte van Ameland.

In het buurland Portugal, waar het kwik tot 40 graden steeg,bestreden 1400 brandweerlieden woensdag ruim twintig branden, waarvan waarschijnlijk ook een deel is aangestoken. Zij slaagden erin een grote brand in het district Evora in het zuiden van het land onder controle te krijgen. In het district is minstens 4000 hectare eucalyptusbos verwoest.

In Griekenland woeden tientallen grotere en kleinere bosbranden. Enkele dorpen werden uit voorzorg ontruimd. Op het schiereiland Peloponnesus kwam een ouder echtpaar om het leven, nadat het met zijn auto in zware rook in een ravijn was gestort. De Griekse autoriteiten vermoeden dat een deel van de branden is aangestoken door grondspeculanten die graag huizen willen bouwen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief