Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chaos in luchtvaart door Britse terreurdreiging

10 aug 06

De Britse veiligheidsdienst heeft aanslagen op mogelijk tien vliegtuigen voorkomen door in de nacht van woensdag op donderdag 24 vermeende terroristen op te pakken.

De terreurdreiging heeft in Europa en ver daarbuiten tot een chaos geleid in de burgerluchtvaart. Tal van luchthavens namen extra veiligheidsmaatregelen, waardoor het vertragingen en annuleringen regende.

De Londense luchthaven Heathrow, de grootste van Groot-Brittannië, was bijna de hele dag gesloten voor binnenkomend verkeer omdat de autoriteiten de veiligheid van reizigers niet voldoende konden garanderen. Uitgaande vluchten konden wel vertrekken, zij het met grote vertragingen. Op andere vliegvelden in en rond de Britse hoofdstad golden strenge beperkingen.

Alle passagiers moesten met de hand worden gefouilleerd. Hun schoenen en de dingen die zij bij zich hadden, moesten worden doorgelicht, net als wandelwagentjes. Voorlopig mogen passagiers geen handbagage meenemen op vluchten vanuit Groot-Brittannië. Alleen echt noodzakelijke dingen mogen mee aan boord in een doorzichtig plastic tasje.

De aanslagendreiging was volgens de Britse en Amerikaanse autoriteiten gericht tegen vluchten naar de Verenigde Staten. Het volgens de politie vergevorderde plan was om vloeibare explosieven in handbagage aan boord van transatlantische vluchten te smokkelen en in de lucht tot ontploffing te brengen. Er was volgens de Britse politie een groot aantal doden gevallen als dit was gelukt.

Volgens de Amerikaanse veiligheidsdienst waren vliegtuigen van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, waaronder United American Airlines en Continental, het doelwit van de aanslagen. Als bestemmingen van de beoogde vluchten noemde de dienst New York, Washington, Los Angeles, Boston en Chicago. Voor vluchten uit Groot-Brittannië gelden in de VS verscherpte veiligheidsmaatregelen.

Aan de politieactie in de nacht van woensdag op donderdag is een maandenlang onderzoek voorafgegaan, aldus Scotland Yard. Onder de 21 verdachten zijn volgens minister van Binnenlandse Zaken John Reid de belangrijkste pionnen in het complot. De meeste verdachten zijn in Londen opgepakt. Ook in de steden Birmingham en High Wycombe verrichtte de politie arrestaties.

Het gaat volgens de Britse publieke omroep BBC hoofdzakelijk om moslims die in Groot-Brittannië zijn geboren en die connecties hebben in Pakistan. Daarmee passen zij in hetzelfde profiel als de daders van de aanslagen op het openbaar vervoer in Londen op 7 juli 2005. Door die aanslagen met zelfgemaakte explosieven kwamen behalve de vier plegers 52 mensen om het leven.

Volgens de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff draagt het terreurcomplot alle kenmerken van de internationale islamitische terreurorganisatie al-Qaeda. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat Londen de Amerikaanse regering de afgelopen dagen op de hoogte heeft gehouden van de voortgang van het onderzoek.

De luchthaven Schiphol heeft op Amerikaanse verzoek de veiligheidsmaatregelen rond vluchten naar de Verenigde Staten verscherpt. Passagiers mogen geen vloeistoffen als drank, zonnebrandolie, tandpasta, shampoo of haargel meer in hun handbagage meenemen. Ook moeten passagiers naar de VS voor de vlucht hun schoenen uittrekken en die met een röntgenapparaat laten controleren.

Een groot deel van de vluchten vanuit Nederland naar bestemmingen in Groot-Brittannië is geannuleerd. Duizenden reizigers zijn daardoor gestrand. Het merendeel hoeft niet te rekenen om schadevergoeding omdat er sprake is van overmacht.

Enkele maatschappijen, waaronder de KLM en prijsvechter EasyJet hebben echter laten weten hun klanten tegemoet te willen komen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief