Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Voetbalmonument' Faas Wilkes overleden

15 aug 06

Voetballegende Faas Wilkes is dinsdagochtend op 82-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. De Rotterdammer was na Bep Bakhuys de tweede Nederlandse profvoetballer.

"We nemen afscheid van een voetbalmonument", reageerde Henk Kesler, directeur van de KNVB. Wilkes geldt nog steeds als een van de grootste voetballers die Nederland heeft voortgebracht. De aanvaller speelde 38 interlands en maakte daarin 35 doelpunten. Alleen Patrick Kluivert en Dennis Bergkamp waren trefzekerder in het Nederlands elftal.

De Rotterdammer begon in 1933 zijn loopbaan bij HION en speelde achtereenvolgens voor Xerxes, Internazionale, Torino, Valencia, Levante, VVV en Fortuna'54. Wilkes sloot zijn loopbaan van dertig jaar later bij Xerxes af. Hij was de eerste Nederlandse voetballer die naar Italië uitweek.

'Il Tulipano' ontving 70.000 gulden toen hij in 1949 een tweejarig contract bij Internazionale tekende. Hij verdiende vijfhonderd gulden per maand in Milaan. "Wilkes vertrok als één van de eerste Nederlandse voetballers naar het buitenland", herinnerde Kesler zich. "Hij heeft ons land op de internationale voetbalkaart gezet. Wilkes speelde dertig jaar topvoetbal. Dat is een loopbaan waar we wel even stil bij mogen staan."

Op 22-jarige leeftijd debuteerde Wilkes bij het Nederlands elftal. Tijdens de oefeninterland tegen Luxemburg scoorde hij viermaal. Samen met Kees Rijvers en Abe Lenstra vormde hij het 'gouden binnentrio' van Oranje. Hij speelde in dertien jaar slechts 38 interlands. De KNVB boycotte lange tijd voetballers die voor geld in het buitenland speelden. Mede dankzij Wilkes kreeg het Nederlands voetbal in 1956 alsnog een profstatus. In 1954 werd hij uitgeroepen tot voetballer van het jaar in Spanje.

"Hij is een grootheid geweest in het Nederlandse voetbal, die ook internationaal het nodige heeft betekend", zei bondscoach Marco van Basten, aan de vooravond van de oefeninterland tegen Ierland. "Ik weet dat hij speelde bij Valencia en Internazionale. Hij was bovendien het idool van Cruijff. Dat is wel apart."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief