Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Unifil 'pas over jaar' op sterkte

15 aug 06

Het zal zeker een jaar duren voordat de VN-macht in Zuid-Libanon (UNIFIL) volledig is uitgebreid met 15.000 nieuwe blauwhelmen.

Dat heeft de Franse commandant van UNIFIL, generaal Alain Pellegrini, dinsdag gezegd in een vraaggesprek met de Franse krant Le Monde. Volgens Pellegrini is er momenteel sprake van een "fragiel" staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Op de korte termijn zal UNIFIL vooral de vele duizenden Libanese militairen moeten ondersteunen die in Zuid-Libanon gestationeerd gaan worden.

UNIFIL telt nu circa 2000 manschappen. Op basis van een resolutie van de Veiligheidsraad moet dat aantal met 15.000 worden uitgebreid. Eenzelfde aantal militairen zal Libanon in het zuiden stationeren. Beide troepenmachten moeten de huidige 30.000 Israëlische militairen in Zuid-Libanon vervangen.

Pellegrini zal volgens bronnen bij de VN ook de commandant blijven van een uitgebreid UNIFIL. Zijn relatie met Israël is overigens momenteel verstoord. Israël bestookte kortgeleden een post van VN-waarnemers in Zuid-Libanon, waarbij vier doden vielen. Pellegrini heeft gezegd dat Israël opzettelijk VN-personeel heeft bestookt en dat hij persoonlijk heeft getracht de Israëlische beschietingen op de post te staken. Hij zou evenwel van het kastje naar de muur zijn gestuurd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief