Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA Leiden wil van meeuwen af

16 aug 06

Het CDA in Leiden wil af van de steeds brutaler wordende populatie meeuwen in de stad.

De vogels vallen huisdieren aan, grissen koekjes uit de handen van Leidse kindertjes, scheuren vuilniszakken open en houden met hun gekrijs talloze Leidenaars uit hun slaap. Uit de vele telefoontjes en e-mails van verontruste burgers blijkt verder dat mensen niet meer in de tuin durven te zitten, omdat meeuwen duikvluchten uitvoeren op het bord met toastjes. In het verkeer ontstaan gevaarlijke situaties, aangezien automobilisten de vogels op straat moeten ontwijken.

De CDA-fractie heeft het college vragen gesteld over het 'meeuwenprobleem'. De partij wil een ontheffing bij de provincie aanvragen om de beschermde vogels aan te kunnen pakken. Het CDA denkt daarbij aan diervriendelijke oplossingen, het doden van de meeuwen is een laatste redmiddel, zo laat de partij woensdag weten. Te denken valt aan het verwijderen van nesten en eieren of het inzetten van roofvogels om de meeuwen te verdrijven.

Ook vindt de partij dat inwoners en gemeente zelf wat kunnen doen. Zo kent de binnenstad een systeem van vuilniszakken, waar kliko's beter op zijn plaats zouden zijn. Verder is het mogelijk dat het uitzetten van vossen de vogels naar de stad heeft verdreven. De gemeente wil niet reageren, omdat het college nog moet reageren op de schriftelijke vragen van het CDA. Volgens een woordvoerder speelt het 'meeuwenprobleem' overigens al jaren en in meer Nederlandse gemeenten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief