Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Autobiografie omstreden Grass onmiddellijk in handel

16 aug 06

De uitgever van de nieuwe GŁnter Grass, waarin de Duitse Nobelprijswinnaar onder meer schrijft over zijn lidmaatschap van de Waffen SS, heeft het boek woensdag vervroegd vrijgegeven voor de verkoop.

Beim Häuten der Zwiebel (Bij het pellen van de ui) zou oorspronkelijk pas op 1 september in de winkels liggen. Dat moment is naar voren geschoven door het debat dat wereldwijd is losgebrand over het omstreden verleden van de gelauwerde schrijver, liet uitgeverij Steidl Verlag weten.

Grass onthulde vrijdag zelf dat hij eind 1944 lid werd van het eliteleger van Adolf Hitler. Het boek, waarin de auteur zijn leven tot 1959 beschrijft, was al langer in bezit van recensenten en handelaren. De Duitse pers hield zich tot nog toe strikt aan het embargo, maar sommige boekwinkels waren toch al met de verkoop begonnen.

De 78-jarige schrijver liet woensdag in de Duitse media weten dat hij zich beledigd voelt door de kritiek op zijn bekentenis. "Wat ik heb doorgemaakt, is een poging om me tot een persona non grata te maken, om twijfel te zaaien over alles wat ik daarna in mijn leven deed", aldus Grass in een gesprek met de omroep ARD. De auteur vertelde dat hij meer dan zestig jaar heeft gewacht met de bekendmaking, omdat hij het boek wilde gebruiken om alles over zijn verleden te vertellen. "Ik heb er meer dan drie jaar aan gewerkt, en alles wat ik over het onderwerp te zeggen heb, staat erin. Wie me wil veroordelen, mag me veroordelen."

De Kölner Stadt-Anzeiger, een dagblad uit Keulen, meldde woensdag dat Grass zijn bekentenis nu heeft gedaan, omdat het binnen enkele maanden toch onthuld zou worden door openbaarmaking van de archieven van de Stasi, de geheime dienst van de voormalige DDR. Andere Duitse kranten schrijven echter dat het verleden van Grass makkelijk eerder boven water kon worden gehaald door te kijken in oorlogsarchieven. Veel dagbladen drukten woensdag een foto af van het document dat de Amerikanen maakten toen ze Grass in 1945 op huidig Tsjechisch grondgebied gevangennamen. Hij bekende toen al lid te zijn van de SS. Tijdens zijn gevangenschap tot 1946, werkte hij onder meer in de legerkantine, waar hij voor Amerikaanse soldaten de afwas deed.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief