Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vakbonden: 40-urige werkweek van CDA gaat niet werken

17 aug 06

"De 40-urige werkweek, die het CDA tot norm wil verheffen, leidt er niet toe dat we in Nederland meer gaan werken en het arbeidsmarktprobleem oplossen."


"Het is louter een cosmetische operatie. Het is vreemd dit uit de mond van het CDA te horen. Deze partij zegt immers belang te hechten aan de combinatie van arbeid en zorg", zegt Edith Snoey, voorzitter van ABVAKABO FNV.

Werknemers kiezen bewust voor een werkweek van 32 of 36 uur om werk en zorg te kunnen combineren. Of ze maken bewust een keuze voor meer vrije tijd. De bond verwacht dat dat niet zal veranderen als de normwerkweek naar 40 uur gaat. Bovendien kunnen werknemers bij de overheid, als ze dat wensen, al veertig uur werken.

Ook ABVAKABO FNV onderkent dat er in de nabije toekomst meer gewerkt moet worden. De bond denkt een verhoogde arbeidsparticipatie eerder te bereiken door vrouwen zonder werk, of met een kleine deeltijdbaan te stimuleren meer uren te maken en mensen in te schakelen die nu niet actief zijn op de arbeidsmarkt omdat ze werkloos of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn. Volgens ABVAKABO FNV zet dat meer zoden aan de dijk dan de norm van de werkweek te verhogen naar 40 uur.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief