Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ook blauwtongziekte op elf Belgische boerderijen

19 aug 06

Op elf boerderijen in de Belgische provincie Luik en in de Voerstreek is ook blauwtong vastgesteld bij schapen en runderen. Dat heeft het Belgische Federaal Voedselagentschap (FAVV) zaterdag meegedeeld.


Rondom de bedrijven is een veiligheidszone van 20 kilometer afgebakend. Binnen die zone mag geen enkel vervoer plaatsvinden van herkauwers. Verder is er een zone van 50 kilometer rondom de betrokken bedrijven, van waaruit geen dieren naar bedrijven buiten dat gebied mogen worden gebracht.

België heeft nog geen exportverbod uitgevaardigd, zoals dat donderdag wel meteen gebeurde in Nederland. Een woordvoerster van minister Veerman (LNV) zei zaterdag dat Nederland geen extra maatregelen neemt in verband met het uitbreken van de ziekte net over de grens.

Maandag zullen veterinaire experts uit alle 25 lidstaten van de Europese Unie vergaderen. Dan wordt waarschijnlijk besloten tot uitbreiding van de zones waarbinnen geen vervoer plaats mag vinden tot 50 of zelfs 100 kilometer.

Binnen die zones zou ook vaccinatie tegen de ziekte plaats kunnen vinden. Afgelopen week werd bij drie bedrijven in Limburg de blauwtongziekte vastgesteld. Het gaat om één bedrijf in Kerkrade en twee in Nuth. Het ministerie van Landbouw vermoedt dat de ziekte vrijwel zeker ook op andere bedrijven is uitgebroken. Het is de eerste keer dat de ziekte in Nederland opduikt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief