Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Aartsen niet verkiesbaar

21 aug 06

Jozias van Aartsen stapt uit de Tweede Kamer. Hij schreef VVD-fractievoorzitter Rutte maandag dat hij niet verkiesbaar is voor een volgende periode. Een woordvoerster van de partij heeft dat bevestigd.

Van Aartsen trad terug als aanvoerder van zijn partij na de voor de VVD teleurstellende uitslag van de verkiezingen voor de gemeenteraden in maart van dit jaar. Van Aartsen, oud-minister van Landbouw en van Buitenlandse Zaken, uit in zijn brief aan Rutte kritiek op de verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van de partij. De verkiezingsstrijd heeft volgens hem de tegenstellingen binnen de VVD vergroot en de nieuwe VVD-fractie in de Tweede Kamer zal daarmee te maken krijgen.

De VVD'er trad na de gemeenteraadsverkiezingen terug als aanvoerder van de partij, mits Rutte zich zou kandideren als zijn opvolger. Daarna mengde onverwachts minister Rita Verdonk zich in de strijd om het lijsttrekkerschap, die fel verliep.

Van Aartsen schrijft dat hij zich na de gemeenteraadsverkiezingen betrokken bleef voelen bij de publieke zaak en niet langer als fractieleider, maar wel als gewoon Kamerlid door wilde gaan. Daarmee blijkt hij nu toch te veel moeite te hebben: "Dat vereiste een heel andere instelling dan die waarmee ik de drie voorgaande jaren had gefunctioneerd. Ik hield mij dus op de achtergrond. Met verbijstering moest ik vervolgens toekijken bij de gebeurtenissen in mei en juni die leidden tot een kabinetscrisis. Een crisis die zich naar mijn vaste overtuiging niet had hoeven, niet had mogen voordoen. Toen merkte ik dat ik het moeilijk vond mij bij de terughoudende rol neer te leggen. Ik ben daar kennelijk niet aan toe."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief