Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spijkenisse weert UMTS-masten

23 aug 06

Het stadsbestuur van Spijkenisse geeft geen enkele bouwvergunning meer af voor UMTS-masten binnen de gemeente. Een reeds afgegeven vergunning is ingetrokken.

Burgemeester en wethouders van de Zuid-Hollandse plaats geven met dat besluit gehoor aan een motie van een meerderheid van de gemeenteraad. De gemeente Spijkenisse vindt dat er nog te veel onduidelijkheid is over de gezondheidseffecten van UMTS. Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) maakte begin juni de resultaten van een Zwitsers onderzoek bekend. De Zwitsers concluderen dat UMTS-straling niet gevaarlijk voor de mens is. Bij de politiek in Spijkenisse bleef echter scepsis bestaan, zei een gemeentewoordvoerder woensdag.

De woordvoerder verwacht dat telecombedrijf KPN juridische stappen gaat nemen. Het bedrijf was een bouwvergunning verstrekt en de gemeente heeft die nu ingetrokken. "We wisten aanvankelijk niet eens dat het om een UMTS-mast ging. Het stond niet in de aanvraag", aldus de gemeentewoordvoerder. KPN reageert verbaasd op het besluit van Spijkenisse. "Wij gaan uit van het principe afspraak is afspraak. We hebben als bedrijf een kraakheldere procedure gevolgd. Houdt iemand zich daar niet aan dan zullen we juridische stappen ondernemen", aldus de woordvoerder van KPN.

Volgens het bedrijf zijn de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Gezondheidsraad en andere deskundigen het er allemaal over eens dat de elektromagnetische straling van UMTS geen kwaad kan. "Bovendien bepaalt de rijksoverheid het beleid en wij voeren dat uit", aldus de zegsman.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief