Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oostenrijks ontvoerd meisje vraagt tijd

29 aug 06

De Oostenrijkse tiener die vorige week na acht jaar ontvoering vrijkwam, heeft de media maandag gevraagd haar met rust te laten.

De 18-jarige Natascha Kampusch wil volgens haar psychiater voorkomen dat ze het slachtoffer wordt van alle media-aandacht, meldde het Oostenrijkse persbureau APA. "Iedereen wil me vragen stellen over mijn persoonlijke leven, maar dat gaat niemand wat aan", aldus een door de specialist Max Friedrich voorgelezen verklaring. "Geef me tijd tot ikzelf mijn verhaal kan vertellen."

Kampusch liet weten dat haar ontvoerder Wolfgang Priklopil een deel van haar leven was. Ze ontbeet met hem, deed huishoudelijk werk, kookte, kon televisie kijken en lezen. Ze weigerde echter verder persoonlijke informatie te geven.

Kampusch stelde dat Priklopil niet haar "meester was", hoewel hij dat wel wilde. "Ik was net zo sterk. Hij heeft mij bij wijze van spreken op handen gedragen en met voeten getreden." Verder zei ze dat haar ontvoerder op eigen houtje handelde.

De Oostenrijkse beseft dat ze geen gewone jeugd heeft gehad. Kampusch heeft echter niet het idee dat ze veel heeft gemist. Voor haar zaten ook positieve kanten aan de jarenlange ontvoering, omdat ze niet met roken is begonnen en ook geen verkeerde vrienden heeft leren kennen. "Ik ben een jonge vrouw geworden met belangstelling voor cultuur".

Zondag meldde de Oostenrijkse politie dat Kampusch haar ouders niet wil zien. Oostenrijkse media meldden dat zij vrijwillig seksuele contacten met haar ontvoerder had gehad, maar de politie wil dat niet bevestigen. De ouders van Natascha, die gescheiden zijn, vertelden dat hun dochter erg mager is. Zij weegt minder dan voor haar ontvoering, hoewel zij vijftien centimeter is gegroeid.

Volgens politiepsychologen lijdt Natascha aan het Stockholmsyndroom. Dat houdt in dat het slachtoffer van een ontvoering zich uit lijfsbehoud steeds meer gaat identificeren met de ontvoerder. Dat verklaart mogelijk ook dat zij moest huilen, toen zij hoorde dat haar ontvoerder na haar ontsnapping zelfmoord had gepleegd door voor een trein te springen.

De Oostenrijkse journalist Christoph Feurstein zei zondag in een televisieuitzending dat Natascha al 50.000 euro is geboden voor de rechten voor een boek over haar leven. Voor een interview op televisie zou de Oostenrijkse 10.000 euro in het vooruitzicht zijn gesteld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief