Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Teleurgestelde VVD-kandidaten haken af

29 aug 06

Nog voor de kandidatenlijst van de VVD officieel is gepresenteerd, hebben zich twee prominenten teruggetrokken: ex-BVD-chef Arthur Docters van Leeuwen en Tweede Kamerlid Arno Visser.


Zij bezetten op de dinsdag uitgelekte conceptlijst respectievelijk de tiende en 24e plaats. Docters van Leeuwen noemt zijn te lage positie als reden, voor Visser gaf motivatiegebrek de doorslag.

Minstens twee andere kandidaten overwegen af te haken. Het gaat om de Kamerleden Eske van Egerschot (38e) en Anton van Schijndel (39e). De laatste geeft als reden ook onvrede op over het VVD-verkiezingsprogram, dat te weinig aandacht aan integratie en vreemdelingenbeleid zou besteden.

Partijleider Mark Rutte voert de VVD-kandidatenlijst aan. De ministers Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) en Henk Kamp (Defensie) staan zoals verwacht tweede en derde. Verrassende hoogste nieuwkomer is Brigitte van der Burg op de vierde plaats. Van der Burg, in politiek Den Haag tot dusver totaal onbekend, is bestuurslid van Actal, het adviescollege voor toetsing van administratieve lasten en voorzitter van het Nationaal Thematisch Netwerk Ondernemers.

Officier van justitie Fred Teeven bezet op de uitgelekte lijst de vijfde plaats. Teeven was eerder al korte tijd Kamerlid voor Leefbaar Nederland. Op de plaatsen zes tot en met acht staan vicefractievoorzitter Edith Schippers, minister Atzo Nicolaï. (Koninkrijksrelaties) en minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken). Op negen komt Tweede Kamerlid Laetitia Griffith.

Bestuursvoorzitter Docters van Leeuwen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) was door het VVD-bestuur de tiende positie toebedeeld. Docters van Leeuwen neemt er echter geen genoegen mee dat er twee nieuwkomers boven hem terecht zijn gekomen. Hij heeft Rutte laten weten dat hij afziet van zijn kandidatuur. Docters van Leeuwen blijft nu aan als topman van de AFM. De procedure voor zijn opvolging was al in gang gezet, maar heeft voor zover bekend nog niet tot concrete voordrachten geleid.

De bestuursvoorzitter heeft inmiddels het personeel van de AFM in een schriftelijke verklaring op de hoogte gesteld van het feit dat hij aanblijft. Daarin schrijft Docters van Leeuwen dat hij veel zin heeft om volgende week weer aan de slag te gaan, aldus een woordvoerder van de AFM. De bestuursvoorzitter is nu met vakantie.

Rutte en partijvoorzitter Van Zanen zeggen in een verklaring het besluit van Docters van Leeuwen te betreuren. Ze hadden hem "er graag bij gehad. Vandaar zijn hoge plaats op de lijst." Visser, die de afgelopen jaren fractiewoordvoerder asielzaken en inburgering was en ook het Kameronderzoek over het tbs-stelsel leidde, ontkent dat zijn relatief lage plaats op de lijst een rol speelde bij zijn besluit om te vertrekken.

Hij heeft zich teruggetrokken, omdat hij "zich niet meer voor 100 procent kan motiveren". Op de uitgelekte VVD-lijst staan de Kamerleden Willibrord van Beek op elf, Hans van Baalen op twaalf, Anouchka van Miltenburg op dertien en Charlie Aptroot op veertien.

De historicus Arend Jan Boekesteijn is met de vijftiende plek een hoge nieuwkomer. Na hem volgt hoofddirecteur luchtvaart Helma Neppérus van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Zij toonde zich dinsdag "verrast en blij" met haar positie. "Ik zal mij volledig geven." Ook voormalig politiek journalist Ton Elias, die bij de eerste 25 staat, is een nieuweling.

Elias zegt tevreden te zijn met zijn positie. Het is nog niet duidelijk hoe het VVD-bestuur zal omgaan met de opengevallen plekken op de lijst. Naar verwachting zal vanaf plaats elf iedereen een plaatsje opschuiven. De officiële conceptlijst verschijnt woensdag. De VVD-leden kunnen daar met een ledenraadpleging tussen 8 en 18 september nog veranderingen in aanbrengen. De definitieve lijst wordt op het partijcongres van 29 september bekend.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief