Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

SP wil investeren in onderwijs en armoedebestrijding

31 aug 06

De Nederlander is na vier jaar premier Jan Peter Balkenende en zijn beleid beu, merkt SP-leider Jan Marijnissen.

Volgens hem is er inmiddels een breed levend cynisme onder werknemers in de zorg en het onderwijs en is de schaalvergroting in die sectoren doorgeschoten. Donderdag presenteerde de SP in Den Haag haar verkiezingsprogramma 'Een beter Nederland, voor hetzelfde geld'. Daarin stellen de socialisten voor de komende kabinetsperiode ruim 11 miljard euro te investeren in onder meer onderwijs en zorg. Zij willen een stijging van het sociaal minimum met 10 procent, een hogere huurtoeslag en gratis openbaar vervoer voor kinderen tot 12 jaar en 65-plussers.

Het benodigde geld vindt de SP door te snijden in onder meer defensiematerieel, geplande wegen en bureaucratie. Marijnissen zei in het land te hebben gemerkt dat alle voorzieningen op veel kleinere schaal moeten worden aangeboden. Van ouderenzorg tot voorzieningen voor jongeren, alles zou volgens de SP-leider in de buurt te vinden moeten zijn.

De SP-leider deed donderdag een oproep aan PvdA en GroenLinks om samen een "sociale alliantie" aan te gaan. Het liefst maakt hij met die twee partijen een twintigpuntenplan en legt dat voor aan de kiezer. De SP, die in de peilingen al lange tijd op flinke winst staat, is volgens Marijnissen klaar om te regeren. Een omstreden standpunt als de afwijzing van het NAVO-lidmaatschap, die sinds 1994 in de verkiezingsprogramma's stond, is nu zelfs helemaal losgelaten.

De oplopende kosten van de vergrijzing zijn voor de SP geen reden om iets aan de AOW te doen. Marijnissen zei dat de gevolgen van de vergrijzing overdreven worden. Het biedt volgens de socialisten voldoende soelaas, als zo veel mogelijk mensen werk krijgen, onder meer door gratis kinderopvang.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief