Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kampusch: 'Ik dacht alleen aan ontsnappen'

6 sep 06

De 18-jarige Oostenrijkse Natascha Kampusch, die eind vorige maand na acht jaar wist te ontsnappen aan de man die haar als jong meisje had ontvoerd, heeft woensdag voor het eerst in het openbaar haar verhaal gedaan.


In een vraaggesprek dat donderdag verschijnt in het Oostenrijkse tijdschrift News zegt ze dat ze al die jaren alleen dacht aan ontsnappen. Kampusch voelde zich naar eigen zeggen "als een arme kip in een legbatterij".

Ze zat jarenlang opgesloten in de kelder van het huis van haar 44-jarige ontvoerder, vlakbij Wenen. Ze wist twee weken geleden eindelijk te ontkomen toen de man even niet oplette. Hij pleegde kort daarna zelfmoord door voor een trein te springen. "Ik vroeg me telkens weer af waarom dit mij moest overkomen, van alle miljoenen mensen, uitgerekend mij", zegt Kampusch in het interview.

"Ik dacht steeds: ik ben toch zeker niet op de wereld gekomen om mezelf te laten opsluiten en mijn leven totaal te laten verwoesten. Ik ben wanhopig over dat onrecht", zegt ze verder. Over haar ontvoerder zegt Kampusch: "Hij leed heel sterk aan paranoia en was chronisch wantrouwend."

Ze wil in het interview maar weinig over hem zeggen "omdat hij zich niet meer kan verdedigen. Ik vind het, vooral vanwege zijn moeder, niet netjes om kwaad te spreken over een dode", aldus de 18-jarige. Toch erkent ze dat ze er af en toe van droomde "zijn kop eraf te hakken, als ik maar een bijl had gehad".

Hoewel ze jarenlang droomde van ontsnappen, was haar vlucht op 23 augustus niet van tevoren gepland, zegt Kampusch. Ze maakte spontaan gebruik van de mogelijkheid toen die zich voordeed. Ze rende in een onbewaakt ogenblik naar buiten en zocht hulp op straat. Uiteindelijk wist ze een buurvrouw van haar ontvoerder ervan te overtuigen dat zij de politie moest bellen.

Sinds haar ontsnapping leidt Kampusch naar eigen zeggen een redelijk normaal leven. "Verbazingwekkend, hoe snel dat is gegaan. Ik leef nu samen met andere mensen en heb daarmee geen problemen". Ook de verhouding met haar ouders is goed, zegt ze. Oostenrijkse media berichtten eerder dat het meisje geen contact wilde met haar ouders, maar dat spreekt ze in het vraaggesprek met News met klem tegen. "Voor mijn familie was de situatie om veel redenen veel erger dan voor mij. Ze dachten dat ik dood was", zegt Kampusch.

De volgens de verslaggever van News verrassend welbespraakte Kampusch weet nog niet wat ze met haar toekomst wil gaan doen. Ze wil in ieder geval haar school afmaken en dan wellicht gaan studeren. "Van psychologie tot journalistiek of rechten kan ik me alles voorstellen", zegt ze. Ook een carrière als schrijfster behoort volgens Kampusch tot de mogelijkheden, al weet ze niet of ze een boek wil schrijven over haar ontvoering.

News brengt op de omslag als eerste een recente foto van Kampusch naar buiten. Woensdagavond geeft ze een interview van minstens twintig minuten aan de Oostenrijkse publieke omroep ORF. Naar verluidt krijgt ze voor haar optreden op de televisie niet betaald, maar voor haar vraaggesprekken met News en het dagblad Kronen Zeitung wel.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief