Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Programma's Nederland 2 luiden noodklok

7 sep 06

Het zogeheten programmeermodel is nog maar een halve week op stoom, of Nederland 2 dreigt al het zorgenkindje van de publieke omroep te worden. Kijkers weten het net voor achtergrond, zingeving en debat maar moeilijk te vinden.

Netwerk zag de afgelopen dagen twee derde van zijn kijkers verdwijnen en ook NOVA moet het met minder kijkers stellen.

"Dramatisch", zegt Gijs van Beusekom, hoofdredacteur van Netwerk. "Wij waren al erg ongelukkig met onze verhuizing van Nederland 1 naar Nederland 2, waardoor we niet meer achter het Journaal zaten, maar het uitzendtijdstip van 19.30 uur maakt het echt rampzalig." Het kijkersaantal komt nog maar net boven de 300.000, waar het programma in de oude zetting nog regelmatig 1 miljoen kijkers haalde. Van Beusekom kan weinig uithalen, behalve de noodklok luiden.

Bij netcoördinator Lennart van der Meulen vindt hij nog weinig gehoor. "Ik begrijp de zorgen van Van Beusekom. Netwerk moet 500.000 tot 600.000 kijkers halen, maar wij zijn er steeds vanuit gegaan dat de kijker ongeveer zes weken nodig heeft om het programma weer te vinden", zegt Van der Meulen.

Toch gaat ook de netcoördinator niet achterover leunend afwachten. "We gaan op Radio 1 en Radio 2 en om 19.30 uur op Nederland 1 actief Netwerk promoten. De actualiteitenrubriek heeft een relatief oudere kijker, die heeft meer moeite en langer tijd nodig om zich aan te passen."

Van Beusekom is er niet gerust op. "Onze kijkcijfers zijn zo dramatisch, dat komt echt niet zomaar goed." De zorgen van Netwerk worden gedeeld door andere journalistieke programma's op Nederland 2.

Van Beusekom weigert zijn programma ter discussie te stellen. "Netwerk heeft zichzelf bewezen. We zijn een van de beste actualiteitenrubrieken van het land." Van der Meulen denkt dat mogelijk inhoudelijke aanpassingen wel nodig zijn. "De onderwerpkeuze moet passen bij het tijdstip. Die kan om 19.30 uur anders zijn dan om 20.30 uur na het Journaal."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief