Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Filmmaker Lynch promoot meditatie in Nederlands onderwijs

14 sep 06

David Lynch dankt zijn succesvolle filmcarrière aan meditatie. Jarenlang zweeg hij hierover, tot hij drie jaar geleden het gevoel kreeg dat hij deze boodschap moest overbrengen.

Hij richtte de David Lynch Foundation op om meditatie in het onderwijs te stimuleren. "Kinderen en jongeren moeten niet alleen leren hoe ze een baan krijgen, maar ook hoe ze in zichzelf kunnen duiken", aldus de Amerikaan woensdag in Amsterdam.

Lynch (Twin Peaks, Blue Velvet, Mulholland Drive) is in Nederland om te praten over het zogenoemde vedisch, ofwel bewustzijnsgebaseerd, onderwijs. Hierin speelt transcendente meditatie een belangrijke rol. Hij geeft, net als begin van dit jaar, een lezing voor studenten van de Vrije Universiteit.

De andere reden voor zijn komst is de start van twee havo/vwo-scholen in Amsterdam en Lelystad. Hier krijgen vanaf volgende week tien tot vijftien leerlingen niet alleen regulier onderwijs, maar beginnen en eindigen ze de schooldag met een spirituele overpeinzing van twintig minuten.

De 60-jarige filmmaker staat met zijn stichting dit soort initiatieven financieel bij. Hij geeft wereldwijd beurzen aan studenten die willen leren en mediteren. Zijn doel is het opzetten van zeven 'vedische' universiteiten over de hele wereld, waarvan een in Nederland.

De regisseur ontdekte het transcendente meditatieprogramma van de Indiase Maharishi Mahesh Yogi, die sinds 1990 in Nederland woont, 33 jaar geleden. "Ik liep met vragen rond. Mijn zus mediteerde sinds kort en toen ik haar aan de telefoon had, hoorde ik een verandering in haar stem. Er klonk geluk en zelfverzekerdheid in door." Sindsdien mediteert Lynch twee keer per dag. "Ik heb het nog nooit overgeslagen, hoe druk ik soms ook was."

Hij noemt het een "geestelijke techniek" die je onder de knie moet krijgen. "Je moet het ervaren om het te laten groeien. Maar dan krijg je een gevoel van geluk dat blijft, omdat het van binnenuit komt."

Lynch benadrukt dat de dagelijkse overpeinzing het enige is wat een mens hoeft te doen om dit te bewerkstelligen. "Je hoeft niets te veranderen en kunt gewoon doorgaan met leven. Maar alles wordt wel veel leuker en makkelijker; angsten en depressies worden minder. De hoogtepunten ervaar je nog intenser, de dieptepunten raken je minder."

De Amerikaan is er heilig van overtuigd dat deze manier van leven voor een betere wereld kan zorgen. Hij staat echter bekend om zijn donkere films, waarin het kwaad een belangrijke plek inneemt. "Verhalen hebben strijd, hoogtepunten en dieptepunten nodig", meent de filmmaker. Dat wil niet zeggen dat de verteller ervan hetzelfde ondergaat als de personages. Mijn films zijn een reflectie van deze wereld."

Inland Empire, de nieuwste en wederom donkere film van Lynch, ging vorige week op het filmfestival van Venetië in première. De regisseur ontving in de Italiaanse stad een Gouden Leeuw voor zijn oeuvre. Of en wanneer zijn meest recente project in Nederland te zien zal zijn, is nog niet bekend.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief