Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Korpsbeheerder Arnhem realiseerde zich omvang onrust niet

14 sep 06

Pauline Krikke, korpsbeheerder van de regiopolitie Gelderland-Midden en burgemeester van Arnhem, wist wel van de dossiers met klachten en geruchten over de politieleiding in Arnhem.

Maar daar heeft ze sinds haar aantreden in 2001 op verschillende tijden en verschillende manieren van gehoord, zodat ze zich niet eerder realiseerde dat de onrust in het korps zo groot was. Dat heeft Krikke donderdag via haar woordvoerder laten weten.

De korpsbeheerder heeft donderdag minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken over de zaken geïnformeerd. Woensdag bleek uit een rapport van een door Krikke ingestelde onafhankelijke commissie dat binnen het korps allerlei verhalen over leidinggevenden die elkaar zouden bevoordelen, zonder expliciete bewijzen daarvoor, een heel eigen leven zijn gaan leiden.
Volgens de commissie is dat de bron van de grote onrust waar het korps nu al tijden mee kampt. Krikke deed woensdag volgens de ondernemingsraad (OR) van haar korps alsof de meeste verhalen en geruchten nieuw voor haar waren en kondigde een uitgebreid onderzoek aan. "Maar wij hebben haar geregeld op de hoogte gehouden. Ze wist al heel lang wat er speelde", aldus de voorzitter van de OR.

Ook de politiebonden vinden dat Krikke niet moet proberen onder haar verantwoordelijkheid als korpsbeheerder uit te komen. Volgens Krikke hoorde zij "flardsgewijs" van de verhalen. Deels dateerden die al van voor 2001. Van andere zaken nam zij aan dat die naar behoren waren afgehandeld en enkele dossiers leken opgelost te gaan worden. Maar doordat de commissie alle vermeende misstanden op een rijtje heeft gepresenteerd, is voor Krikke het beeld helderder geworden.

De korpsbeheerder liet donderdag weten dat er geen nieuw, uitgebreid onderzoek komt naar het waarheidsgehalte van alle verhalen die de ronde doen, zoals zij woensdag aankondigde. De korpsbeheerder gaat wel samen met de hoofdofficier van justitie en de korpschef, de zogenoemde beheersdriehoek, nakijken of de afhandeling van alle dossiers voldoende is geweest en zonodig onderzoeken heropenen. Alle bevindingen zullen in alle openheid met het hele korps worden besproken, want daar heeft het klaarblijkelijk aan geschort, meent Krikke.

Oud-korpschef Kees Bakker, die in 2004 met pensioen ging, reageerde woensdag woedend op de manier waarop zijn integriteit en die van zijn eveneens gepensioneerde plaatsvervanger André de Vries in twijfel werd getrokken. Volgens hem zijn alle misstanden en problemen waarover de commissie rept al in 2002 door rijksrecherche en bureau Interne Zaken onderzocht en afgehandeld. Diverse verhalen zijn destijds al naar de prullenbak verwezen als absolute onzin, zoals het gerucht dat De Vries door hemzelf geïmporteerde wijn aan het korps wilde verkopen. Krikke vindt vooralsnog niet dat zij wegens de affaire zou moeten aftreden. Zij vindt het wel voor de hand liggen dat de rol van de korpsbeheerder in de komende tijd tegen het licht wordt gehouden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief