Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nova zendt videotestament Samir A. uit

14 sep 06

NOVA heeft donderdagavond delen van het videotestament van terreurverdachte Samir A. uitgezonden.

"Ik zeg jullie dat er tussen ons en jullie alleen de taal van het zwaard zal gelden tot jullie de moslims met rust laten en de weg van de vrede kiezen", zegt Samir in zijn testament. Hij is gekleed in een religieus gewaad en naast hem in beeld is een automatisch vuurwapen te zien. Hij spreekt het ruim acht minuten durende testament uit in het Arabisch.

Op 14 oktober van het vorig jaar is Samir aangehouden op verdenking van het beramen van een aanslag op ondermeer de Tweede Kamer en het AIVD-gebouw. Een dag voor zijn aanhouding kreeg de AIVD het videotestament in handen. Vorige week werden in Den Haag in het huis van vermoedelijk een medeverdachte van Samir twee wapens gevonden. Een van de wapens vertoont volgens het Openbaar Ministerie grote gelijkenis met het wapen dat te zien is op de videobeelden. Op 16 oktober wordt de zaak tegen Samir behandeld.

In het testament richt Samir zich ondermeer tot zijn familie: "Heb geduld en weet dat dit het juiste pad is en weet dat ik deze daad verricht uit vrees voor de straf van Allah, de Verhevene". Ook heeft hij een boodschap voor Mohammed B., Jason W., en Ismail A., drie leden van de Hofstadgroep die zijn veroordeeld tot gevangenisstraf. "Ik houd van jullie omwille van Allah. Verdraag geduldig wat jullie treft". Tot het Nederlandse volk zegt Samir: "Jullie soldaten in Irak pakken onze broeders daar, de strijders die voor Allah opkomen, en leveren ze uit aan de Britten en Amerikanen. Jullie hebben beelden gezien van wat hen in de gevangenissen van Guantanamo en Aboe Ghrib overkomt. Wij zullen, bij Allah, wraak nemen voor elk traantje dat uit de ogen van de moeders en de kinderen van de moslims is gevallen". Hij zegt vervolgens: "Wij zullen jullie, voor zeker, de afschuwelijkheden van de Holocaust laten vergeten".

Arabist Leo Kwarten ziet in de video opvallende overeenkomsten met eerdere boodschappen van Osama Bin Laden. "Dit doet me erg denken aan zijn videoboodschappen. Zittend tegen een muur, met een wapen achter hem. Ook de gebaren van Samir lijken precies op die van Osama". Volgens hoogleraar strafrecht Ybo Burema heeft justitie met het videotestament belangrijk bewijs tegen Samir in handen. "Het feit dat iemand iets maakt, dat heel erg lijkt op een zelfmoordtestament, is toch een duidelijke aanwijzing dat hij iets verschrikkelijks van plan is. Of het op zich genoeg is voor een veroordeling, is vers twee".

De advocaat van Samir A., Victor Koppe, had geen behoefte om op de uitzending van Nova te reageren.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief