Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Miljoenennota belooft meer koopkracht en werk

15 sep 06

Het kabinet verlaagt volgend jaar de lasten van de burger zodat die er gemiddeld 1 procent in koopkracht op vooruit gaat.

Ook het aantal banen neemt toe, waardoor de werkloosheid daalt van 400.000 naar 340.000 personen. Voor het kabinet is de tijd van het beloofde "zoet" nu aangebroken. De precieze kabinetsplannen worden dinsdag, op Prinsjesdag, bekendgemaakt.

De hoofdlijnen van de miljoenennota 2007, die grotendeels dit voorjaar al werden afgesproken, zijn bekend. Zo trekt het kabinet ruim 1 miljard euro uit voor lastenverlichting. Het geld is bestemd voor een lagere WW-premie (500 miljoen), lagere kosten voor kinderopvang (125 miljoen) en hogere kinderbijslag (125 miljoen). Hierdoor daalt de WW-premie voor een gemiddelde werknemer met 120 euro per jaar en gaat de kinderbijslag in 2007 met 35 euro omhoog.

Verder kunnen volgend jaar gezinnen met inkomens tot 130.000 euro een bijdrage voor kinderopvang krijgen. Die inkomensgrens is nu nog 96.000 euro. De rest van het bedrag voor lastenverlichting wordt gebruikt om de vennootschapsbelasting voor bedrijven, de heffing op winst, verder te verlagen. Na een aantal slechte economische jaren en forse hervormingen in zorg en sociale zekerheid heeft het kabinet het tij nu weer mee.

Het Centraal Planbureau (CPB) meldde de ministers zelfs onlangs dat het nog beter gaat met de economie dan verwacht. Het CPB gaat nu uit van een economische groei van 3,25 procent dit jaar en 3 procent volgend jaar, in beide gevallen een kwart procentpunt meer dan in de eerdere raming. Ook verwacht het CPB dat de overheid volgend jaar na jaren weer een overschot op de begroting heeft. Daarmee hoopt het kabinet zo vlak voor de verkiezingen met een mooie boodschap te kunnen komen. Vorig jaar kondigde het ook al betere tijden aan, maar desondanks vielen de toen aangekondigde maatregelen maatschappelijke organisaties en een deel van de Tweede Kamer flink tegen.

De lastenverlichting moet er nu voor zorgen dat de burger ook echt in zijn portemonnee merkt dat het beter gaat. Om de stijgende zorgkosten voor iedereen in de hand te houden, wil het kabinet bovendien compensatie bieden. Het reserveert daarvoor ongeveer 100 miljoen euro. Ook heeft het zo'n 100 miljoen beschikbaar om AOW'ers 4 euro per maand extra te geven. Volgens de koopkrachtplaatjes gaan sommige groepen er door al deze maatregelen zelfs nog wat meer op vooruit dan 1 procent. Tweeverdieners met kinderen met een inkomen van anderhalf maal modaal en alleenstaande AOW'ers krijgen er 1,25 procent bij. Voor huishoudens met tweemaal modaal blijft de vooruitgang beperkt dat 0,75 procent, zo bevestigen ingewijden een bericht van de NOS van vrijdagavond.

Als gevolg van de nu beter draaiende economie heeft het kabinet ook ruimte voor extra uitgaven. Zo gaat er de komende vijf jaar 431 miljoen euro naar de verpleeghuizen, waarvan in 2007 63 miljoen beschikbaar komt. Verder trekt het kabinet enkele tientallen miljoenen uit voor tbs-beleid en voor glastuinbouw.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief