Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk respecteert besluit Donner en Dekker

22 sep 06

Minister Rita Verdonk(Vreemdelingenzaken en Integratie) heeft "alle respect" voor het besluit van Piet Hein Donner en Sybilla Dekker om af te treden naar aanleiding van het rapport over de Schipholbrand.

"Ik zal ze missen", zei Verdonk na afloop van de wekelijkse ministerraad. Ze wilde niet ingaan op de vraag of ze niet ook zelf had moeten opstappen wegens de kritiek op de nazorg aan de overlevenden van de brand. "Het rapport is duidelijk en heeft de verantwoordelijkheden aangewezen. Het kabinet heeft zijn verantwoordelijkheid genomen", zei Verdonk.

Het kabinet komt nog met een inhoudelijke reactie op het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad concludeert daarin dat er bij de brand eind oktober vorig jaar "minder of geen" doden zouden zijn gevallen als de overheid de regels van brandveiligheid had nageleefd. Als gevolg van de ramp kwamen elf mensen om. Ze zaten in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting.

"Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd", zei Verdonk. Ook noemde ze het "afgrijselijk" dat er elf doden zijn gevallen. Een dag na het vertrek van Donner en Dekker heerste er tijdens het kabinetsberaad een "aangeslagen stemming", zei Verdonk, die Donner voorlopig vervangt op Justitie.

Volgens minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken), die Donners deel van terrorismebestrijding er tijdelijk bij doet, was de stemming bedrukt. Hij noemde Donner en Dekker "voortreffelijke collega's". Hun vertrek was onvermijdelijk, aldus Remkes. "Dat oordeel werd breed gedeeld", zei hij.

Ook minister Cees Veerman (Landbouw) sprak van een bedrukte stemming. "We zaten een beetje droevig bij elkaar", zei hij. Voor het aftreden van de twee bewindslieden "kun je alleen maar respect hebben". De opvolging van Donner en Dekker is volgens diverse ministers een kwestie van dagen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief