Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Waterstofsulfide niet of nauwelijks in Probo Koala'

25 sep 06

In de lading van het schip Probo Koala zat niet of nauwelijks waterstofsulfide. Dat is volgens de eigenaar van de lading, Trafigura Beheer, gebleken uit diverse tests.

Waterstofsulfide zou een van de giftige stoffen zijn in het scheepsafval waaraan tot nu toe zeven inwoners van Ivoorkust overleden en waarvan tienduizenden ziek werden.

Trafigura baseert zich op eigen tests en op die van een Franse analyse van het afval bij de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Het bedrijf stuurde een monster van de lading naar het Rotterdamse laboratorium Saybolt, meldt Trafigura. Het wachten is nog op de uitkomst van Amsterdams onderzoek naar de lading, maar de verwachting is dat ook daaruit zal blijken dat weinig of geen waterstofsulfide aanwezig was.

De Probo Koala bood het afval in de zomer aan Amsterdam Port Services aan. Dat bedrijf constateerde dat het sterker vervuild was dan verwacht. De kapitein weigerde de hogere kosten te betalen die verbonden waren aan de benodigde speciale behandeling en nam de lading terug. De lading, die volgens Trafigura bestond uit vervuild spoelwater, werd vervolgens op verscheidene locaties in Abidjan gedumpt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief