Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Maatregelen tegen gifschip

27 sep 06

Estland heeft woensdag beslag gelegd op het gifschip Probo Koala, nadat justitie een gerechtelijk onderzoek was begonnen. In de onder Panamese vlag varende tanker is giftig afval ontdekt.


Volgens justitie vertoont het afval gelijkenis met de troep die het schip in augustus loste in Ivoorkust. In het West-Afrikaanse land leidde de dump van 500 ton giftig afval tot acht doden. Meer dan 80.000 mensen zochten medische hulp in verband met giftige dampen.

De huurder van het gifschip sprak woensdagavond tegen dat de autoriteiten van Estland al beslag op het schip hebben gelegd. Volgens een woordvoerder van de firma Trafigura in Londen is het gif dat zich momenteel in het schip bevindt niet hetzelfde als het afval dat in Ivoorkust werd gelost.

De minister van Milieu van Estland en de Griekse eigenaar van de Probo Koala zouden zijn uitgenodigd om het schip te inspecteren. Het in Amstelveen gevestigde Trafigura Beheer wilde het afval dat uiteindelijk naar Ivoorkust ging in eerste instantie in Amsterdam laten verwerken. De firma zag hiervan af toen bleek dat de speciale behandeling veel geld zou kosten. Ook klaagden omwonenden over stankoverlast. De Amsterdamse wethouder Marijke Vos van Milieu bood woensdag aan de gemeenteraad haar excuses aan in de affaire rond het gifschip.

De politica van GroenLinks lag onder vuur omdat zij vorige week liet weten dat zij het vertrek van het schip uit de haven van Amsterdam niet kon tegenhouden. Ambtenaren van de milieudienst zouden naar behoren hadden gehandeld. "Het is nooit mijn bedoeling geweest mijn handen in onschuld te wassen", verklaarde Vos. Ze kondigde een onafhankelijk onderzoek aan, dat binnenkort begint onder leiding van Hein Hulshof, voormalig lid van de Milieukamer van de Raad van State en deskundige op het gebied van internationaal en zeerecht. Hulshof gaat in opdracht van de gemeente onderzoeken of er mogelijkheden waren het vertrek van de Probo Koala te verhinderen. Ook kijkt hij naar de rol van de ambtenaren van de Amsterdamse milieudienst en bekijkt hij of de huidige wet- en regelgeving voldoet.

De Amsterdamse gemeenteraad sprak zijn afschuw uit over de hele zaak. "Wij wisten wat er in het schip zat", aldus raadslid Peggy Burke van de PvdA, de grootste coalitiepartij in de hoofdstad. "Ik vraag me af waarom we het schip niet aan de ketting konden leggen toen het in de haven van Amsterdam lag. Op 3 juli zijn er monsters genomen die duidelijk aangaven dat er niet gewoon scheepsafval in zit."

Oppositiepartij VVD, die een interpellatiedebat had aangevraagd over het gifschip, vindt de verklaring van Vos voorlopig voldoende. De Verenigde Naties gaan vrijdag met verscheidene landen spreken over hulp naar aanleiding van het gifschandaal in Ivoorkust. De VN-organisatie voor de coördinatie van humanitaire hulp (OCHA) wil in kaart brengen wat de financiële en humanitaire noden precies zijn en wat er kan worden afgesproken om in de toekomst affaires als deze te voorkomen. De volkerenorganisatie wil ook nader gezondheidsonderzoek uitvoeren in het Afrikaanse land.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief