Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opmerkelijke citaten - 'Kabinet geeft een dineetje van tafelzilver'

27 sep 06

Opmerkelijke citaten tijdens de algemene politieke beschouwingen woensdag over het kabinetsbeleid voor 2007:


Verhagen (tegen Bos): Ik heb nog liever een Melkertbaan dan een Bos-belasting voor ouderen.
Weisglas (tegen Bos, die iets 'lullig' noemde): Dat heet hier nullig en ik wil die woorden niet horen vandaag. Rutte (tegen Bos): Ik daag Bos uit zijn visie op het liberalisme niet uitsluitend uit tendentieuze schoolboekjes te halen. Bos (daarop tegen Rutte): Tjonge, wat zijn we zuur vandaag. U was de man van het optimisme. Een beetje volhouden meneer Rutte. Kom op!

Rutte (tegen Bos): Komt u wel eens in Zweden? Bos (daarop): Daar ben ik nog nooit geweest.
Rutte: U praat altijd met zoveel enthousiasme over het Zweedse systeem. Weet u wat daar is gebeurd tijdens de verkiezingen? Bos: Ja, de oppositie heeft gewonnen. Rutte (even van zijn stuk, omdat hij juist bedoelde dat rechts heeft gewonnen van de linkse partijen): De oppositie heeft kunnen winnen, omdat een sociaaldemocratische luchtfietserijbeleid is afgewezen door de kiezer. Bos: Durf te dromen meneer Rutte. Wat inspireert mensen? (naar Olof Palme, de vermoorde Zweedse premier).

Bos (tegen Van Oudenallen): Als je met beide benen op de grond staat, kom je niet vooruit. Verhagen (tegen Bos): U heeft uw cijfers altijd klaar, behalve als het over uw eigen plannen gaat. Bos: Wie de cadeautjes uit de miljoenennota uitpakt, stuit, zoals bij een klassieke sinterklaassurprise op ongelooflijk veel zaagsel, veel papier en een heel klein cadeautje. Marijnissen (over de JSF-gevechtsvliegtuigen): We moeten geen vliegtuigen aanschaffen waarvoor geen vijand te vinden is. Rutte: Gaan we wachten tot ons land een Openluchtmuseum is geworden? Dan kunnen de heer Bos en ik op Schiphol in klederdracht klaar staan om Chinese toeristen te ontvangen.

Halsema (net bekomen van de schrik van de VVD-wens voor een verplichte taaltoets voor peuters): Mijn kinderen worden binnenkort drie jaar. De ene dag zijn ze verstaanbaar en de andere dag onverstaanbaar. En wat als de ouders weigeren? Ik zou weigeren, niks toets, hupsakee, buiten spelen. Rutte (tegen Van der Laan, over de problemen in het Midden-Oosten): Dit is een beetje van 'D66 waarschuwt de VS nog één keer'. Halsema: Wij begrijpen best dat het kabinet, na jaren op een houtje bijten, een dineetje wil geven. Zo aan de vooravond van de verkiezingen. Maar het schiet niet op als daarvoor eerst het tafelzilver wordt verkocht. Halsema (over een markt voor groene producten): Zoals Johan Cruyf zou zeggen: Je ziet het pas, als je het doorhebt. Ik vraag me af of de premier het doorheeft.

Halsema (over weinig aandacht partijen voor de islam): Natuurlijk zullen een paar rechtse snippers straks nog wat sweeping statements geven maar de VVD heeft duidelijk haar koers verlegd. Minister Verdonk heeft ook in haar eigen partij het pleit verloren. Herben: Uiteraard moet Rutte ervoor waken de rechtervleugel van zijn partij niet van zich te vervreemden. Oefeningen in de vliegkunst volg ik altijd met veel belangstelling, noodlandingen zijn het spannendst.

Herben: De jacht op charismatische personen is een dwaalspoor dat is uitgezet door journalisten en politicologen die willen dat het spel volgens hun regels wordt gespeeld. Het is leuk om over personen te schrijven, de parlementaire journalistiek vertoont ook steeds meer trekjes van sportverslaggeving waarbij meer sprake is van meningen dan van feiten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief