Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Islamitisch ziekenhuis in Rotterdam

28 sep 06

In Rotterdam komt mogelijk over twee jaar het eerste islamitische ziekenhuis van Nederland. Ondernemer Paul Sturkenboom presenteert woensdagmiddag de plannen hiervoor op het Zakenfestival in Rotterdam.

In het ziekenhuis worden de gewoontes en gebruiken uit de islamitische cultuur in acht genomen. Voeding zal bijvoorbeeld halal zijn, er komen aparte afdelingen voor mannen en vrouwen en tevens zullen vrouwen alleen door vrouwelijke specialisten worden behandeld en mannen alleen door mannelijke artsen. Medisch gezien zal het dezelfde zorg bieden als andere algemene basisziekenhuizen. Alleen voor de zeer specialistische behandelingen zullen mensen naar de daarvoor bestemde ziekenhuizen elders moeten uitwijken.

De ongeveer 45 specialisten en 275 verpleegkundigen en paramedisch personeel die het ziekenhuis verwacht nodig te hebben, moeten voldoen aan de Nederlandse eisen. Zij hoeven niet zelf islamitisch te zijn. "Ze moeten natuurlijk wel dit geloof en de gebruiken respecteren", aldus de voormalige bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Ook de voertaal wordt Nederlands. "We nemen echter wel een Arabischsprekende vertrouwensman en -vrouw in dienst die tevens kunnen werken als tolk." Sturkenboom kiest in verband met de "vooraanstaande stedelijke renovatieprojecten" voor Rotterdam. "Maar in principe kan het ziekenhuis natuurlijk overal gebouwd worden waar veel islamitische personen wonen."

In een verklaring zegt Ronald Sörensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, dat zijn partij verontwaardigd is over het voornemen. "Het is een stap die integratie belemmert. Hoe lang gaan we in dit land door met concessies doen aan mensen die mannen en vrouwen als ongelijk zien? Leefbaar Rotterdam zal alles in het werk stellen om deze stap terug naar de Middeleeuwen te voorkomen." Sturkenboom ziet het project juist als een manier om de integratie te bevorderen. "Als binnen jouw vertouwde omgeving alles goed geregeld is, is het makkelijker om je voor andere culturen te interesseren. In Nederland heeft het ook lang geduurd voordat mensen vanuit hun autonome zuilen naar elkaar toe groeiden."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief