Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opmerkelijke citaten: 'De premier wil een titaan zijn maar draait rondjes'

28 sep 06

De opmerkelijkste citaten donderdag tijdens het tweede deel van de algemene politieke beschouwingen.

Balkenende (tegen Halsema, over de economische opleving): Laten we nu daar ook gewoon een keer blij mee zijn. Ik begrijp niet waarom u hier zo negatief en vervelend over doet. Laten wij blij zijn! Laten wij optimistisch zijn! Nederland kan het weer! Die VOC-mentaliteit om over grenzen heen te kijken, is weer terug. Dynamiek! Toch? Marijnissen: De VOC-tijd kende nogal wat rooftochten. Ook is de kolonisatie door de Nederlanders toen ontstaan, zoals Indonesië. Als onze premier zegt dat hij terug wil naar de VOC-tijd, kan dat gek overkomen in het buitenland.

Bos (tegen Balkenende): Het gaat ook helemaal niet om een titanenstrijd tussen Bos en Balkenende. Het gaat erom dat de mensen die het debat volgen, willen weten wat u voor heeft met dit land en wat u van de ideeën vindt die gisteren over tafel zijn gegaan. Halsema (tegen Balkenende): Het wordt wel wat gênant. De premier staat rondjes te draaien. Als hij een titaan wil zijn, laat hij zich dan zo gedragen.

Marijnissen (tegen Balkenende): Geen normaal mens wil naar de tandarts. U doet nou wel zó, maar dan moet je wel heel masochistische trekjes hebben.

Balkenende (tegen Halsema): Het is makkelijk om eerst je woorden te verdraaien en dan te gaan hakken.

Verhagen (tegen Bos): Wees nou eens eerlijk. Weest u nou voor de verandering eens eerlijk.

Halsema: De vrouw is niet in goede handen bij de premier.

Balkenende (nadat Halsema abusievelijk minister Bos had gezegd): De degradatie begint nu al, het is niet langer minister-president maar minister. Halsema (daarop): Voor de goede orde zeg ik dat het, ook als ik premier Bos had gezegd, een degradatie was geweest. Er is immers geen hoger ambt dan een Tweede Kamerlid.

Halsema: Ik wil Maxime Verhagen feliciteren met het behalen van de nationale zwetsprijs.

Bos (tegen Rouvoet): Er bestaat in Nederland geen recht om niet gekwetst te worden.

Herben: Als het linkse volksfront aan de macht komt, kun je maar beter emigreren.

Van Oudenallen (tegen Balkenende): Gisteren en vandaag zijn er heel veel getallen over tafel gegaan. Wil de minister-president de cijfers eens op een rijtje zetten en die aan alle fractievoorzitters sturen? Dan weten wij de komende weken welke cijfers juist zijn.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief