Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bewoners Bos en Lommerplein voor de kerst terug

2 okt 06

De ongeveer tweehonderd bewoners van het ontruimde Bos en Lommerplein in Amsterdam kunnen enkele dagen voor Kerstmis terugkeren naar hun woning. Dat lieten eigenaar Fortis, aannemer Hillen & Roosen en projectontwikkelaar Multi Vastgoed maandag weten bij de bekendmaking van het herstelplan voor het complex.


De winkeliers kunnen op 31 januari terugkeren. Uit het herstelplan blijkt dat de gehele vloer tussen de winkels en de daarbovenop gestapelde 96 appartementen hersteld moet worden. Uit onderzoek is gebleken dat de vloer door een ontwerpfout niet sterk genoeg is om de woningen te dragen. Door het aanbrengen van extra steunbalken en het verzwaren van de betonnen pilaren onder de vloer, wil de aannemer dit probleem verhelpen.

Aangezien de pilaren en steunbalken zich in de winkels onder de woningen bevinden, kunnen de meeste van de 27 winkels pas in gebruik worden genomen als deze herstelwerkzaamheden zijn afgerond. Een deel van de winkeliers kan al in december terug, omdat in hun zaak geen steunpilaren staan.

Een ander onderdeel van het herstelplan betreft het aanbrengen van ontbrekend betonijzer in twee van de woningen. Tijdens de uitkomst van het eerste onderzoek half september bleek de vloerconstructie van één woning zo onveilig, dat deze direct gestut moest worden. De betrokken partijen zijn nog bezig met de controle van alle woningen, die twee weken geleden in gang is gezet.

Tot 19 oktober treft de bouwer de voorbereidingen voor het herstel, zoals het bestellen van materialen. Op 20 oktober moet de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente Amsterdam haar goedkeuring geven. Dit zal niet voor problemen zorgen, verwacht een woordvoerder van Hillen & Roosen. "We doen alles in samenspraak met de gemeente."

Tussen 23 oktober en 22 december moet de daadwerkelijke reparatie plaatsvinden. De weken daarna is de afwerking en de herinrichting van de winkels gepland. De gemeente Amsterdam besloot op 11 juli tot ontruiming van het Bos en Lommerplein wegens instortingsgevaar. De evacuatie behelsde naast de woningen en de winkels ook een bibliotheek en het stadsdeelkantoor. De resultaten van een onderzoek naar de kantoren, het marktplein en de onderliggende parkeergarage worden in november verwacht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief