Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Remkes: schade altijd verhalen op geweldplegers

3 okt 06

De overheid zal de kosten van letsel en schade die het gevolg zijn van geweld tegen hulpverleners altijd op de dader gaan verhalen.

Dat kondigde minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) dinsdag aan tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Daders van deze vormen van geweld zullen volgens hem merken "dat het de overheid menens is".

Remkes was door het CDA naar de Kamer gehaald naar aanleiding van een incident afgelopen weekeinde in het uitgaanscentrum van Vlaardingen. Daar belaagde een grote groep mensen twee ambulancebroeders. Er moesten vijftig politieagenten aan te pas komen om het tweetal te ontzetten. Twee agenten raakten lichtgewond.

Het kabinet komt nog deze maand met een actieprogramma om geweld tegen hulpverleners en andere publieke dienstverleners als treinconducteurs en trambestuurders aan te pakken. Volgens Remkes is er een brede en collectieve aanpak nodig waarbij werkgevers en werknemers gezamenlijk optreden. Het idee van CNV Bedrijvenbond voor standaard politiebegeleiding voor ambulances is gezien de capaciteit van de politie onmogelijk, zei de bewindsman. Ook is het volgens hem onwenselijk om altijd politie mee te sturen. Het is nu al normaal om de politie te laten assisteren als er geweld dreigt voor ambulancebroeders.

Toch zal Remkes nog eens met de politie en ambulanceorganisaties overleggen hoe hun praktische samenwerking beter kan. Het CDA en de PvdA pleitten ervoor geweldplegers tegen hulpverleners snel te berechten. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wees er echter op dat snelrecht gebonden is aan een beperking van de op te leggen straf (maximaal een jaar). "Het is de vraag of dat nu het beste recht is", zei hij. De VVD drong aan op een hogere strafmaat voor de daders. De PvdA vindt dat ze verplicht voor de rechter moeten verschijnen om verantwoording af te leggen.

Remkes weet niet wat de oorzaak is van de gewelddadigheden. Hij vermoedt een combinatie van alcohol en drugs. "Ouders en het onderwijs moeten hier hun verantwoording nemen. De overheid moet dat aanjagen." Ook denkt de minister dat er sprake is van "kopieergedrag. Jongeren lezen in de krant dat er een ambulance is belaagd en vinden het kennelijk leuk om dat dan ook te doen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief