Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen vervolging Jomanda in Millecamzaak

4 okt 06

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zal het medium Jomanda, drie alternatieve genezers en een zouttherapeut niet strafrechtelijk vervolgen in verband met het overlijden van de actrice Sylvia Millecam. Dit liet justitie dinsdag weten.


Onderzoek van het OM leverde te weinig aanwijzingen op voor het opzettelijk handelen of nalaten door de verdachten, waardoor de gezondheid van Millecam "is benadeeld of daaraan schade is toegebracht". Millecam overleed in de zomer van 2001 aan borstkanker.

Het OM begon in mei 2004 met een uitvoerig onderzoek na aangifte van de inspecteur voor de gezondheidszorg. Die kwam met een rapport waarin onder meer stond dat Jomanda de actrice had misleid door haar te zeggen dat ze geen borstkanker had. Het OM heeft voor haar onderzoek onder meer diverse getuigen gehoord en verschillende deskundigen geraadpleegd.

Jomanda's advocaat E. Reijans zei in een reactie dat er geen enkel bewijs was tegen zijn cliënte. "Dat is nu na lang onderzoek klip en klaar bevestigd", aldus de raadsman. Reijans zei dat hij mogelijk namens Jomanda een verzoek tot schadevergoeding zal indienen.

In juni 2000 werd bij Millecam definitief borstkanker vastgesteld. De actrice wilde geen chemokuur en stond sceptisch tegenover de reguliere geneeskunde. Ze gaf haar voorkeur aan alternatieve genezers. Ze kwam terecht bij het 'genezend medium' Jomanda en zocht hulp bij een zouttherapeut. Jomanda wees Millecam door naar een van de drie alternatieve artsen, een internist.

Volgens het OM zijn er onvoldoende aanwijzingen dat de vijf verdachten Millecam weghielden van reguliere zorg, iets dat strafbaar is. "Bij de geneeskundigen lijkt sprake te zijn geweest van het niet vormen of het niet adequaat bijhouden van een medisch dossier", aldus justitie. "Strafrechtelijk levert dit geen ander beeld op met betrekking tot hun verantwoordelijkheid voor de gezondheid van Millecam."

Tuchtrechtelijk had de behandeling door alternatieve genezers wel gevolgen. Het Medisch Tuchtcollege schorste een van de alternatieve artsen in april definitief omdat hij Millecam tijdens haar ziekte de noodzakelijke medische zorg had onthouden. Twee andere artsen uit het alternatieve circuit die de actrice behandelden, werden respectievelijk een jaar en zes maanden uit hun vak gezet. Volgens het tuchtcollege hebben zij de actrice slecht behandeld omdat ze zich niet aan de professionele richtlijnen voor de behandeling van borstkanker hielden.

Deze uitspraak staat los van de beslissingen die door het OM zijn genomen. Bij de tuchtzaak was de behandelwijze het onderwerp van onderzoek, stelt justitie, en het strafrechtelijk onderzoek richtte zich op het onthouden van adequate medische zorg.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief