Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Turkse gemeenschap werkt aan politieke gedragslijn

5 okt 06

Veel Turken in Nederland zijn van plan om niet te gaan stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

Vooral onder jonge mensen leeft het gevoel dat er bij politieke partijen geen ruimte is voor andere meningen, zei Ahmet Azdural, directeur van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) donderdag.

Aanleiding is de discussie over de Armeense kwestie. PvdA en CDA hebben politici van Turkse afkomst van de kandidatenlijst geschrapt vanwege hun mening over de Turkse massamoord op Armeniërs, begin vorige eeuw.

Zondag komen landelijke Turkse organisaties en politici bijeen in Capelle aan den IJssel. Ze willen dan een gezamenlijke gedragslijn opstellen "om te voorkomen dat de Armeense kwestie schade toebrengt aan de relatief grote participatie van de Turkse gemeenschap en in het bijzonder de deelname aan de komende verkiezingen". Donderdagmiddag al houden Turkse studentenverenigingen uit onder meer Amsterdam, Den Haag en Groningen een manifestatie bij het PvdA-kantoor in Amsterdam.

"Heel veel mensen bellen ons. Ze vragen zich af waarom PvdA en CDA dit hebben gedaan. In een volwassen democratie moet je de dialoog, het debat opzoeken en niet denken in zwart-wittegenstellingen", aldus Azdural. "Wat politieke partijen beslissen daar hebben we geen invloed op, maar met de gedragslijn willen we bereiken dat jonge Turken enthousiast blijven om politiek actief te zijn." Hij vindt het "niet zo netjes" dat mensen die willen meewerken aan de democratie worden gedwongen om "binnen een half uur" een standpunt in te nemen over de Armeense kwestie. "Sommige politici zijn zo goed geïntegreerd dat ze perfect Nederlands spreken en de Turkse taal nauwelijks machtig zijn."

PvdA-Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak zei woensdag dat terecht gesproken wordt over genocide. Ze vindt dat ook de Turken die in Nederland en de rest van Europa wonen, het debat moeten aandurven over het uitmoorden van de Armeense bevolking.

Twee weken geleden bleek nog uit de Stemmingsindex Allochtonen dat de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP samen zouden kunnen rekenen op 60 procent van de allochtone stemmers. Toen waren de Turkse kandidaten Ayhan Tonca, Osman Elmaci (beiden CDA) en Erdinç Saçan (PvdA) nog niet van de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen gehaald.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief