Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Turkse kiezer blijft CDA en PvdA trouw

5 okt 06

De Turkse kiezer lijkt voorlopig CDA en PvdA trouw te blijven, ondanks het schrappen van Turkse kandidaat-Kamerleden van hun lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november.

Dat is donderdag gebleken uit de tweewekelijkse Stemindex Allochtonen van onderzoeksbureau Foquz Etnomarketing. Wel is nog steeds de woede onder Turken groot. Donderdag demonstreerden enkele tientallen Turkse jongeren bij het partijkantoor van de PvdA in Amsterdam. Ze brachten hun onvrede over aan het PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans. De meeste aanwezige jongeren lieten blijken bij de verkiezingen niet meer op de PvdA te willen stemmen.

De Turken in Nederland zijn verontwaardigd dat CDA en PvdA Turkse kandidaat-Kamerleden hebben geschrapt omdat zij de Turkse volkerenmoord op Armeniërs in 1915 niet als een genocide en dus doelbewuste actie willen erkennen. CDA en PvdA hebben, net als de rest van de Tweede Kamer, de genocide wel in een motie vastgelegd in 2004.

"Vooral onder jonge mensen leeft het gevoel dat er bij politieke partijen geen ruimte is voor andere meningen", zei Ahmet Azdural, directeur van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) donderdag.

Zondag komen landelijke Turkse organisaties en politici bijeen in Capelle aan den IJssel. Ze willen dan een gezamenlijke gedragslijn opstellen "om te voorkomen dat de Armeense kwestie schade toebrengt aan de relatief grote participatie van de Turkse gemeenschap en in het bijzonder de deelname aan de komende verkiezingen". "Heel veel mensen bellen ons. Ze vragen zich af waarom PvdA en CDA dit hebben gedaan. In een volwassen democratie moet je de dialoog, het debat opzoeken en niet denken in zwart-wittegenstellingen", aldus Azdural.

CDA en PvdA zitten flink met de kwestie in hun maag. Ook de druk op het PvdA-Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak, zelf van Turkse afkomst, is groot. Zij zei eerder dat terecht gesproken wordt over een genocide. Ze vindt dat ook de Turken die in ons land en de rest van Europa wonen, het debat moeten aandurven over het uitmoorden van de Armeense bevolking.

De PvdA is traditiegetrouw de grootste partij onder allochtonen in Nederland. Uit het onderzoek van donderdag komt naar voren dat de partij echter flink verliest onder die groep. Vooral de aanhang onder Marokkanen nam de afgelopen weken af, van 56,1 naar 41,8 procent.

Twee weken geleden bleek nog uit de Stemmingsindex Allochtonen dat de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP samen zouden kunnen rekenen op 60 procent van de allochtone stemmers. Toen waren de Turkse kandidaten Ayhan Tonca, Osman Elmaci (beiden CDA) en Erdinç Saçan (PvdA) nog niet van de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen gehaald.

Van de vier ondervraagde etnische groepen, Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen, blijven de Turken de PvdA het meest trouw. Onderzoeker Spyros Markadonakis van Foquz ziet geen aanwijzingen dat Turken niet meer op de PvdA stemmen, of zelfs helemaal niet gaan stemmen, vanwege de recente Armenië-discussie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief