Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Noord-Korea trekt zich verder terug in isolement'

9 okt 06

De kernproef die Noord-Korea maandag uitvoerde, is een teken dat het stalinistische regime zich afkeert van de internationale gemeenschap en zich steeds verder terugtrekt in zijn isolement.

Dat zegt Koen De Ceuster, universitair docent moderne Koreaanse geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Volgens De Ceuster wil Pyongyang met zijn nucleaire arsenaal een schild opwerpen tegen de dreiging die het voelt vanuit met name de Verenigde Staten. Noord-Korea vreest dat de Amerikanen uit zijn op de val van het stalinistische regime. "En een nucleair wapen geldt als een garantie om niet te worden aangevallen. Dat is altijd zo geweest".

Het was volgens De Ceuster onvermijdelijk dat Noord-Korea de kernproef zou doorzetten. "Je kon er donder op zeggen dat ze het zouden doen". Hij denkt niet dat de test bedoeld was om nieuwe onderhandelingen af te dwingen, maar om duidelijk te maken dat het land eigen baas wil zijn. "Overleg is op de lange termijn wel de enige oplossing", benadrukt De Ceuster, maar hij vermoedt dat Noord-Korea zich daar voorlopig voor zal afsluiten.

Daarmee snijdt het land zichzelf mogelijk lelijk in de vingers, denkt De Ceuster. Vooral de relatie met Zuid-Korea krijgt een flinke knauw. De politiek van Seoul was er de laatste tijd vooral op gericht het noorden uit zijn isolement te halen. Dat is grotendeels teniet gedaan, vreest hij. Ook riskeert Pyongyang de broodnodige economische steun uit het zuiden te verliezen.

Het signaal dat Noord-Korea met de kernproef afgeeft is: "de hele internationale gemeenschap kan wat ons betreft de pot op", aldus De Ceuster. Hij noemt het zorgwekkend dat het land heeft gehandeld zonder de consequenties voor de hele regio te overwegen, daarbij ook voorbijgaand aan de bezwaren van bondgenoot China.

"Het akelige is dat dit kan leiden tot destabilisatie", zegt De Ceuster. Het belangrijkst is hoe Japan hierop gaat reageren, meent hij. Japan heeft sinds de Tweede Wereldoorlog een pacifistische grondwet en een leger dat alleen bedoeld is ter zelfverdediging. Die houding staat echter al op de helling sinds Noord-Korea in 1998 een raket testte boven Japans grondgebied.

Onder de kersverse premier Shinzo Abe lijkt Japan te kiezen voor een agressievere koers, met een grotere rol voor de strijdkrachten. Daarbij komt volgens De Ceuster dat Japan als het dat wil, in zeer korte tijd zelf een kernwapen kan maken. "Het heeft daar het geld en de technologie voor". De actie van Noord-Korea kan zo de hele machtsbalans in de regio verstoren.

(Bro: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief