Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Excuses aan Noren om vechtpartij mariniers

9 okt 06

Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn heeft woensdag zijn Noorse collega Sverre Diessen excuses aangeboden voor de vechtpartij van Nederlandse mariniers in het Noorse plaatsje Karasjok.

Enkele tientallen mariniers raakten daar in het weekend slaags met inwoners.

"Ik vind het erg wat er is gebeurd en neem de zaak hoop op. Dit soort gedrag is niet te tolereren, zeker niet van militairen", aldus Berlijn in een persverklaring. De hoogste militair in Nederland stelt dat de Koninklijke Marechaussee onderzoek doet maar dat nu al duidelijk is dat "mensen hier goed de fout in zijn gegaan."

Zaterdagavond brak bij de plaatselijke discotheek de vechtpartij uit tussen enkele tientallen mariniers en inwoners. Een woordvoerder van Defensie kon niet zeggen of er mariniers zijn aangehouden. De Noorse politie doet ook onderzoek naar de gebeurtenissen.

Na het incident heeft de Nederlandse bataljonscommandant een uitgaansverbod voor de mariniers ingesteld tot het einde van de oefening op 13 oktober. Ook heeft de commandant in de lokale media bekendgemaakt de zaak te betreuren. Generaal Berlijn wijst erop dat Noorwegen al sinds jaar en dag Nederland zeer ter wille is. "Met name de mariniers trainen er al jaren. Dit is de slechtste manier om onze dankbaarheid te tonen", aldus Berlijn.

De mariniers maken deel uit van een groep van tweehonderd tot 450 man die op oefening is in het noorden van Noorwegen. Het zijn het eerste mariniersbataljon en wat kleinere eenheden. Volgens berichten van zondag op de internetsite van de Noorse krant Finnmark Dagblad moesten vier mannen en een vrouw zich onder doktersbehandeling stellen na het incident. Ze hebben slechts lichte verwondingen opgelopen, citeerde de krant de politie. Het is niet bekend of er aangifte is gedaan.

De uitbater van de discotheek, Klement Turi, zegt in het lokale dagblad dat de mariniers al een probleem vormen sinds ze in het gebied zijn. "Ze kwamen drie weken geleden voor het eerst bij ons en het eerste dat ze deden was op de dansvloer pissen." De eigenaar heeft de Nederlandse militaire politie meteen laten weten dat de mariniers niet meer welkom waren.

Zaterdagavond waren ze echter terug en na sluitingstijd brak volgens getuigen voor de discotheek ruzie uit. "Het was daarbuiten erger dan op de Gazastrook. Mensen lagen gestrekt en het was volledige chaos", aldus Turi. "We hebben besloten alle militairen de toegang tot onze zaak te weigeren. We accepteren niet dat de VN hier troepen heen sturen om op de bevolking te oefenen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief