Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse mariniers aangehouden na diefstal

10 okt 06

Nederlandse Mariniers hebben zich inderdaad schuldig gemaakt aan diefstal in een nachtwinkel/discotheek in Finland.

NOVA liet vanavond beelden zien van een bewakingscamera waarop is te zien hoe jonge mannen vorige week zaterdag porno-blaadjes, energy-drankjes en broodjes stelen. Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Ad van Baal bevestigde vanavond in de NOVA-uitzending dat het gaat om Nederlandse Mariniers die zijn gestationeerd in Porsangmoen in Noorwegen.

Van Baal noemde de beelden 'onthutsend''. De IGK: "Het is het Korps onwaardig". (…) :Het is van de ratten dat mensen die in een land te gast zijn en veel geld verdienen zich in dat land te buiten gaan." (…) "Ondertussen heeft de leiding van het bataljon met kaderleden vastgesteld om welke mensen het gaat , ze zijn overgedragen aan de Marechaussee en worden nu verhoord. Vanavond nog." (…) "Dit heeft ernstige consequenties voor de reputatie van de hele Krijgsmacht".

De diefstal ging vooraf aan een massale vechtpartij tussen 27 mariniers en discotheekgangers in het Noorse dorp Karasjok. Van Baal hoopt dat het onderzoek naar deze geweldsexplosie eind deze week al is afgerond maar noemt het vergelijken van de verklaringen 'a hell of a job'. Verder zei hij toe dat (medische) schade die niet door een verzekeraar van de slachtoffers wordt gedekt door Defensie zal worden vergoed.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief