Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Diefstal mariniers in Finse winkel

10 okt 06

Nederlandse mariniers hebben zich vorige week mogelijk schuldig gemaakt aan diefstal. Dat blijkt uit beelden van een bewakingscamera van een winkel in Finland, vlakbij de grens met Noorwegen.

Daarop valt te zien hoe een paar mannen artikelen stelen. Het tv-programma NOVA wist gisteren de hand te leggen op de beelden. In NOVA zei de eigenaar van de winkel dat de dieven Nederlandse militairen waren. Ze zouden volgens hem pornoblaadjes, frisdrank en broodjes hebben gestolen.

Een woordvoerder van Defensie bevestigt dat het gaat om Nederlandse mariniers. De marechaussee is gisteren naar aanleiding van de beelden een onderzoek begonnen naar vijf mariniers.

De marechaussee deed al onderzoek naar een massale vechtpartij tussen ongeveer dertig mariniers en andere bezoekers van een dancing in Karasjok. Daarbij raakten enkele Noren gewond. Een man moest naar het ziekenhuis en bij een vrouw werd een tand uit de mond geslagen. Defensie heeft gezegd de slachtoffers schadeloos te stellen. De mariniers zijn in Noorwegen voor een oefening.

Uit cijfers van de marechaussee blijkt dat Nederlandse militairen zich vorig jaar 22 keer schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging, waarvan één keer in het buitenland. Dit ging volgens de marechaussee om een incident in Bosnië in februari 2005. Naar aanleiding van al deze incidenten heeft de marechaussee onderzoek gedaan. Een woordvoerder kon niet verder ingaan op de cijfers maar wil niet uitsluiten dat het vaker voorkomt.

Generaal Dick Berlijn bood vorige week zijn excuses aan voor het gedrag van de mariniers in Noorwegen. Inspecteur-generaal van de krijgsmacht Ad van Baal bezocht eind vorige week het Noorse plaatsje om de situatie te onderzoeken. Hij zei gisteren in NOVA "onthutst" te zijn door de mogelijke diefstal. "Het is van de ratten."

(Bron: NRC)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief