Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aparte toets voor verlofaanvragen tbs'ers

10 okt 06

Verlofaanvragen voor tbs'ers worden scherper gecontroleerd. Justitie voert een inhoudelijke toets in om verlofaanvragen te beoordelen. Speciaal opgeleide medewerkers van een afdeling van de Dienst JustitiŽle Inrichtingen (DJI) gaan die toets uitvoeren.


Als ze twijfelen over een aanvraag voor een verlofmachtiging, leggen ze de kwestie voor aan een commissie van drie onafhankelijke psychiaters.

Dit is een van de belangrijkste maatregelen die minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft genomen op basis van het rapport van een tijdelijke commissie van de Tweede Kamer die het tbs-systeem onderzocht.

De commissie constateerde dat het stelsel moet worden verbeterd om de maatschappij beter te kunnen beschermen. Het bureau van DJI zal per maand gemiddeld 35 aanvragen voor een verlofmachtiging beoordelen. Tot dusver controleerde DJI of alle formulieren daartoe waren ingevuld en of alle procedures waren gevolgd.

Het aantal verleende verlofmachtigingen is sinds de aanscherping van het beleid medio vorig jaar gedaald. In 2005 werden circa 500 machtigingen aan klinieken verleend. In de eerste zeven maanden van dit jaar waren dat er 240, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Hirsch Ballin maakte zijn maatregelen dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar. Even daarvoor had hij zich in de Kamer moeten verantwoorden voor de ontsnapping vrijdag van een tbs'er, die vervolgens in Rotterdam een serie misdrijven pleegde.

De minister zei dat bij het verlenen van verlof ook goed gekeken moet worden hoe het staat met de veiligheid. Psychiaters zouden daarvoor een betere vakkennis moeten krijgen. Een tbs'er die behandeling in een kliniek achter de rug heeft, kan in de plannen van de minister langer worden gevolgd om te bekijken hoe hij zich gedraagt. Nu kan dat drie jaar, dat wordt negen. Ook kan een delinquent langer tbs met voorwaarden worden opgelegd. Hierbij gaat een tbs'er niet naar een kliniek, maar moet hij zich bijvoorbeeld laten behandelen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Tbs met voorwaarden wordt verlengd van vier naar maximaal negen jaar. De reclassering krijgt ook meer tijd een oogje in het zeil te houden bij een tbs'er die de kliniek heeft verlaten. Daar staat nu nog 30 uur per half jaar per tbs'er voor, dat wordt 120 uur. Ook krijgen ex-tbs'ers meer nazorg. Justitie gaat met instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) afspraken maken over opname en behandeling van de groep mensen. Volgend jaar heeft Justitie 437 miljoen euro voor forensische zorg. Dit kan oplopen tot 545 miljoen in 2011.

In zijn begroting had Hirsch Ballins voorganger Piet Hein Donner al geld vrijgemaakt voor 350 extra tbs-plaatsen. Deze zijn voor tbs'ers die een grote kans lopen nogmaals in de fout te gaan. Ook komen er zevenhonderd extra plaatsen in de gevangenissen voor gedetineerden die zorg nodig hebben.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief