Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Japan straft Noord-Korea

11 okt 06

Japan gaat Noord-Korea straffen voor de kernproef die dat land eerder deze week zou hebben genomen. De regering in Tokio wil klaarblijkelijk niet wachten op gemeenschappelijke stappen van de Verenigde Naties (VN) tegen het communistische regime.


De invoer van goederen uit Noord-Korea wordt verboden. Ook sluit Japan zijn havens voor Noord-Koreaanse schepen en mogen Noord-Koreanen het land niet meer in. De Amerikaanse president George Bush stelde woensdag dat "ernstige repercussies" nodig zijn.

De Noord-Koreaanse claim op zich betekent een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid, zei het staatshoofd op een persconferentie voor het Witte Huis in Washington. Volgens de president wordt nog onderzocht of Noord-Korea inderdaad een succesvolle kernproef heeft uitgevoerd. Bush zei dat de Verenigde Staten als consequentie hun militaire samenwerking met bondgenoten in de regio zullen versterken. Maar hij benadrukte dat de VS niet de intentie hebben om Noord-Korea met militair geweld aan te vallen en dat wordt vastgehouden aan een diplomatieke oplossing van het conflict.

Volgens Bush wordt momenteel in de VN-Veiligheidsraad gewerkt aan een pakket sancties om Noord-Korea te straffen. De president bedankte Rusland en China voor hun ferme veroordeling van de kernproef. Deze twee landen hebben in het verleden zware sancties tegen Noord-Korea steeds geblokkeerd, maar zoeken nu ook naar mogelijkheden om duidelijk te maken dat zij de kernproef afkeuren.

De hoogste baas van de VN, Kofi Annan, benadrukte eerder woensdag dat sancties tegen Noord-Korea effectief moeten zijn. Zij moeten daadwerkelijk leiden tot een gedragsverandering. Escalatie van het conflict door sancties die hun doel missen, moet daarom ook worden voorkomen, aldus de secretaris-generaal. Annan wees erop dat de Veiligheidsraad met één stem moeten spreken. De VN-chef zei ook te blijven geloven in een dialoog met de Noord-Koreaanse machthebbers om het conflict op te lossen.

De coördinator voor noodhulp van de VN, Jan Egeland, waarschuwde dat sancties tegen Noord-Korea niet ten koste mogen gaan van (voedsel-)hulp aan de noodlijdende bevolking. "Het zijn niet de leiders die deze winter zouden verhongeren of bevriezen, maar de kwetsbaren", zei hij.

Ondanks de kernproef, toonde de Europese Commissie zich bereid door te gaan met humanitaire hulp aan de arme bevolking in Noord-Korea. Pyongyang verhoogde ondertussen de spanning door te stellen dat het sancties als een oorlogsverklaring zal beschouwen. Ook leek het even erop dat Noord-Korea de wereld had getart met een tweede kernproef, maar de melding door Japanse media bleek een aardschok voor de Japanse kust te zijn. Of het land nieuwe kernproeven gaat houden, hangt af van de houding van de Verenigde Staten, stelde de tweede man van het stalinistische regime, parlementsvoorzitter Kim Yong Nam.

De Amerikaanse houding tegen Pyongyang is ook doorslaggevend voor een eventuele beslissing om terug te keren naar het vastgelopen zeslandenoverleg over de nucleaire ambities van Noord-Korea, liet Kim weten. Hij herhaalde de eis dat Washington eerst de financiële sancties opheft.

(ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief