Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse militair in Uruzgan pleegt zelfmoord

11 okt 06

Een Nederlandse militair heeft zichzelf op Kamp Holland in Uruzgan waarschijnlijk van het leven beroofd met zijn dienstwapen. De man, een sergeant, werd woensdagochtend dood aangetroffen door collega's.


Het ministerie van Defensie heeft dat woensdag bekendgemaakt. Zijn familie is inmiddels ingelicht. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de dood van de man. Alles wijst erop dat het om zelfdoding gaat. De woordvoerder van Defensie wil verder niets zeggen over de gebeurtenis en de betrokkene.

Verslaggevers van RTL4, die momenteel op de basis in Tarin Kowt aanwezig zijn, melden dat de man is gevonden in een dienstvoertuig. Het is nog niet bekend wanneer het stoffelijk overschot van de man naar Nederland wordt overgebracht.

Defensie volgt dezelfde ceremonie als bij militairen die omkomen door gevechtshandelingen of een ongeval. Het is aan de familie van de betrokkene te bepalen hoe de gang van zaken in Nederland verder verloopt.

Op de basis in Tarin Kowt verblijven ongeveer duizend Nederlandse en enkele honderden Australische militairen. De ISAF-missie is opgezet om de Afghanen te helpen bij de wederopbouw van hun land. Volgens Defensie komen zelfmoorden bij de organisatie een paar keer per jaar voor. Soms gebeurt dat tijdens de diensttijd of op een missie in het buitenland. Voor zover de woordvoerder bekend, gebeurde dat de laatste keer in Bosnië in 2002.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief