Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer spreekt schande van verdwijnen Lingo

13 okt 06

De Tweede Kamer spreekt schande van de beslissing van netcoördinator Ton F. van Dijk (Ned. 1) om de woordquiz Lingo de nek om te draaien.

CDA-Kamerlid Joop Atsma bevraagt dinsdag tijdens het vragenuurtje in het parlement minister Maria van der Hoeven (Media) over de kwestie. Dat meldde hij vrijdag. Ook de PvdA noemt het schrappen van Lingo schandelijk.

Volgens Atsma raakt de beslissing van Van Dijk het hart van het publieke bestel. De coördinator wil het spelletje van presentatrice Lucille Werner stoppen omdat er te veel oudere kijkers naar kijken. Van Dijk wil een spel voor zowel jonge als oude kijkers. "Wat is dat voor raar soort discriminatie? Donderdag keken er iets meer dan 800.000 kijkers. Blijkbaar zijn dat veel ouderen, maar is dat erg? Ons publieke omroepbestel is niet gemaakt voor dit soort overwegingen, maar dat alle groepen in de samenleving moeten worden bereikt."

Het CDA wil dat Van der Hoeven bekijkt hoe Hilversum met pluriformiteit omgaat en dat ze ingrijpt. De politieke partij was altijd al een tegenstander van het in september ingevoerde programmeringsmodel, waarin op de publieke zenders programma's naar genre over de netten worden verspreid. Door dit model is de macht van de omroepen zeer verkleind en dat zint het CDA niet. Atsma vindt het daarom absurd dat één man een programma als Lingo kan stoppen, tegen de wil van de TROS. De volksvertegenwoordiger noemt de beslissing een dictaat van de coördinator. Hij plaatst ook vraagtekens bij de doelgroep die Van Dijk in kaart heeft gebracht.

Volgens de CDA'er kijken er ook veel allochtonen en lager opgeleiden naar het spelletje. PvdA-woordvoerder Martijn van Dam vindt het net als Atsma schandelijk dat Lingo om deze reden moet verdwijnen. Hij zal daarom stevig van leer trekken in het voorgenomen debat dinsdag in de Tweede Kamer. Maar hij zal dan ook zeker het CDA voorhouden dat die partij in het verleden heeft ingestemd met het verlenen van meer macht aan de raad van bestuur Publieke Omroep.

"Wij hebben daar destijds tegen gestemd, juist om dat soort problemen te voorkomen", aldus Van Dam. Hij ziet niet direct een oplossing ontstaan na het vragenuurtje met de minister. "Het enige wat zou kunnen is dat er een spoedwet komt, maar dat zie ik niet snel gebeuren. Ik denk dat een actie van boze kijkers eerder effect sorteert."

Voorzitter Karel van Doodewaerd van de TROS heeft zijn spelletje, dat al sinds 1989 bestaat, al vaker door woelige wateren geloodst. Hij hoopt dat dat nu ook weer zal lukken, liet hij vrijdag weten. Hij is blij met de politieke ophef. De Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) zegt veel telefoontjes binnen te krijgen van verontruste leden. De bond, goed voor ruim 100.000 leden, deelt hun verontwaardiging en benadrukt dat senioren relatief veel televisie kijken en daarom een belangrijke doelgroep zijn voor de publieke en commerciële omroepen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief