Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britse legerleider wil troepen snel uit Irak

13 okt 06

De Britse legerleider Sir Richard Dannatt vindt dat de Britse militairen snel uit Irak moeten worden gehaald. Dannatt meent dat de Britten met hun militaire aanwezigheid de onveiligheid in het Arabische land verergeren.

Dat zegt de legerleider in een interview met de Britse Daily Mail van vrijdag, waarvoor hij naar eigen zeggen toestemming had gekregen van minister van Defensie Des Browne. "We zijn in een moslimland en het is duidelijk op welke wijze moslims naar buitenlanders in hun land kijken", aldus Dannatt. "Als buitenlander kun je welkom zijn als gast in een land, maar wij werden destijds zeker niet uitgenodigd."

Later op de dag nuanceerde hij zijn uitspraken in een radio-interview. Dannatt ontkende tijdens het vraaggesprek voorstander te zijn van het onmiddellijk terugtrekken van de Britse troepen. "Ik denk dat we moeten vertrekken als de missie in Irak voltooid is", aldus de generaal. Hij benadrukte dat het niet de bedoeling is dat de Britse militairen nog eens "twee, drie, vier of vijf jaar" in Irak blijven.

De Britse premier Tony Blair liet bij monde van een woordvoerster weten dat "het belangrijk is dat mensen onthouden dat we in Irak zijn op verzoek van de democratisch gekozen regering van het land. We ondersteunen de Iraakse overheid onder het mandaat van een VN-resolutie." De premier heeft zich volgens de BBC ook persoonlijk met de kwestie-Dannatt beziggehouden.

De Britten vielen samen met de Amerikanen in 2003 Irak binnen zonder expliciet mandaat van de VN-Veiligheidsraad en zonder dat er geen democratisch gekozen regering zat. VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft de Derde Golfoorlog daarom 'illegaal' genoemd. Volgens een eerder deze week gepubliceerde Amerikaanse studie zijn als gevolg van de Amerikaans-Britse invasie al naar schatting 655.000 Irakezen om het leven gekomen.

Groot-Brittannië heeft ongeveer 7000 militairen in Irak. Ze zijn vooral in het zuiden van het Arabische land gelegerd.

Premier Jan Peter Balkenende en minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) benadrukten vrijdag na afloop van de ministerraad dat zij zich richten op de opvattingen van de Britse regering. "Wel of niet terugtrekken is een zaak van de regering, niet van generaals", zei Bot. De CDA-minister kan zich voorstellen dat "de aanwezigheid van vreemde troepen bijdraagt aan onrust", maar hij wees erop dat de situatie in Zuid-Irak, waar Nederlandse troepen verbleven, gestabiliseerd is. "Nederland heeft heel goed werk geleverd", aldus Bot.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief