Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Oldenbarnevelt en Srebrenica in geschiedeniscanon

16 okt 06

De onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt en Srebrenica zitten in de geschiedeniscanon, de lijst van zaken die leerlingen zeker moeten kennen over de Nederlandse cultuur en samenleving.

Professor Frits van Oostrom lichtte maandag in de Volkskrant vast een tipje van de sluier op. De voorzitter van de commissie die de canon moet opstellen voor het onderwijs, presenteert de lijst maandagmiddag op een gymnasium in Voorburg.

Van Oostrom zegt dat Srebrenica niet de enige pijnlijke historische episode is die in de canon wordt behandeld. Ook de slavenhandel, Atjeh en de politionele acties komen erin voor. De lijst moet volgens hem stimuleren "verder te zoeken". "Het is geen knorrig restauratieoffensief van een paar vijftigers die er niet mee kunnen leven dat kinderen van veertien niet meer weten wat zij allemaal weten."

Wat hem nog wel een lief ding waard was geweest, is een "wat steviger verankering van de musische vakken: muziek, ballet, film". "Maar het is lastig. Regisseur Fons Rademakers heeft niet de betekenis van Vincent van Gogh."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief