Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kapot gewaaide paraplu's verleden tijd

17 okt 06

Wie kent het niet? Herfstachtig weer, veel regen en een paraplu die kapot waait in de wind. Volgens drie jonge ondernemers uit Delft is dat verleden tijd.

Zij ontwikkelden een nieuwe paraplu die altijd de optimale positie in de wind zoekt en stormen tot windkracht tien doorstaat. Het product ligt vanaf eind oktober bij het kledingconcern Mexx in heel Europa in de winkel.

"Het is ongelooflijk dat we met de huidige technologie naar de maan kunnen, maar dat we nog steeds paraplu's hebben die kapot gaan in de wind. In 3500 jaar is niets veranderd. Wij wilden de ultieme paraplu maken", zegt Philip Hess, samen met Gerard Kool en Gerwin Hoogendoorn, de bedenker van de naar eigen zeggen revolutionaire paraplu.

De afgestudeerde studenten Industrieel Ontwerp aan de TU Delft werkten twee jaar aan het ontwerp. De paraplu heeft de traditionele ronde vorm ingeruild voor een profiel dat zich het beste laat vergelijken met een wielrennerhelm. De paraplu heeft een korte voorkant en een lange achterzijde.

"De wind kan niet onder de paraplu kan slaan. Onze paraplu zoekt de ideale positie in de wind door naar voren, achteren, links of rechts te positioneren." Het regenscherm is uitgebreid getest. "We hebben gebruik gemaakt van de windtunnel van de universiteit. De meeste paraplu's bezwijken bij windkracht vier, die van ons bleef zelfs heel bij windkracht tien."

Inmiddels is de paraplu in productie en ligt vanaf eind oktober in heel Europa in de winkel. "En als dat succesvol is, wordt dat wereldwijd", zegt de 26-jarige Hess. "Ongelooflijk dat onze uitvinding binnenkort op Oxfordstreet in Londen te koop is." Bovendien verkopen de ondernemers de paraplu ook via een eigen website.

Volgens Hess is dit het begin van meer uitvindingen. "We hebben nog veel meer ideeën voor nieuwe producten, maar ook voor het productieproces. We willen op allerlei manieren innoveren."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief