Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lingo blijft

17 okt 06

Het is een van de langstlopende spelletjes op de Nederlandse televisie en werd al vaker in zijn voortbestaan bedreigd. Maar ook vandaag bleek dat de uit 1989 stammende quiz onverwoestbaar is.

Na dagenlange commotie in de hele samenlevingbesloten de TROS en de netcoördinator van Nederland 1 dinsdag nietlanger een einddatum te hangen aan het spelletje van presentatriceLucille Werner.

Verleden week kwam naar buiten dat netcoördinator Ton F. van Dijk (Ned. 1) in overleg was met de TROS en producent IdtV om het woordspelletje per januari 2007 te laten vervangen door een quiz die ook jongere kijkers, van onder de 50 jaar, weet te boeien. De premier, Tweede Kamerleden, een ouderenbond, Omroep MAX en deelnemers aan internetfora buitelden over elkaar heen om de omroepleiding te kapittelen.

Een woordvoerder van Publieke Omroep (PO) zei dinsdag dat de nieuwste beslissing geen capitulatie voor de volkswoede is. Wel erkent hij dat de tijdsdruk eraf is gehaald. Ook is nieuw dat Lingo niet per se moet wijken voor een nieuwe spelletjesshow. Samen met IdtV wordt bekeken of het binnen de formule van Lingo mogelijk is behalve de ouderen ook een jongere doelgroep naar Lingo te laten kijken.

De kritiek op het voornemen van Van Dijk spitste zich toe op twee hoofdpunten: leeftijdsdiscriminatie en de macht binnen het Nederlandse omroepbestel. Critici vonden het belachelijk dat juist Publieke Omroep ouderen discrimineert. Een publieke omroep hoeft zich immers niets van commerciële wetten aan te trekken.

Voorheen hadden de afzonderlijke omroepen het alleenrecht in Hilversum, maar na een beslissing vorig jaar heeft de raad van bestuur Publieke Omroep (PO) meer macht. De netcoördinator valt onder die raad, en in politiek Den Haag wordt met argusogen naar zijn positie gekeken. "Krijgt hij niet te veel macht?", vroeg CDA'er Joop Atsma zich dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer af.

Minister Van der Hoeven (Media, CDA) ging daar niet op in. "De politiek gaat niet over de programmering in Hilversum", legde ze haar partijgenoot uit. Ze wilde ook niet teveel woorden vuil maken over de kwestie.

Andere Kamerleden deden dat wel. Örgü (VVD) diende een lijstje in met tv-programma's die in het verleden van de buis werden gehaald en die haar fractie graag terug ziet keren. De VVD'ers bleken fan te zijn van De Bereboot, Van Gewest tot Gewest, de Familie Knots en Mr. Ed (het sprekende paard). Als het aan Van der Hoeven ligt is het programma Yes, Minister veelvuldig op de buis, grapte ze.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief