Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Groot onderzoek naar brandveiligheid gevangenissen

18 okt 06

Er komt een groot onderzoek naar de brandveiligheid van alle gevangenissen in Nederland. Het kabinet heeft hiertoe besloten naar aanleiding van het rapport over de Schipholbrand van de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven.

Dat bleek woensdag uit de brief waarin het kabinet reageert op dat rapport. Door de brand op het cellencomplex op Schiphol-Oost kwamen eind oktober vorig jaar elf mensen om het leven. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid zouden er minder of zelfs geen doden zijn gevallen als de betrokken overheidsdiensten volgens de regels hadden gehandeld. De raad hield de Dienst Justitiële Inrichtingen primair verantwoordelijk voor de brandveiligheid.

Het aantal brandoefeningen in gevangenissen gaat omhoog. Nu moeten inrichtingen minimaal een keer per jaar een oefening houden. Ook moeten alle gevangenissen voor 1 juli 2007 over rook- en brandmelders beschikken. Het kabinet wil verder de bedrijfshulpverlening (BHV) structureel verbeteren. Dat betekent dat 8600 gevangenismedewerkers nog een BHV-training moeten volgen. Een aparte werkgroep gaat de aanbevelingen van de onderzoeksraad uitvoeren.

Het rapport van de raad leidde vorige maand tot het aftreden van de ministers Piet Hein Donner (Justitie, CDA) en Sybila Dekker (VROM, VVD). Burgemeester Fons Hertog (VVD) van Haarlemmermeer, waarin het complex ligt, stapte ook op.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief