Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk: vergelijking uitzetting met deportaties schandalig

19 okt 06

Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) kreeg donderdag de Tweede Kamer over zich heen na een uitval tegen Kamerlid voor de ChristenUnie Tineke Huizinga.

De minister noemde het schandalig dat Huizinga de manier van uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers vergelijkt met de praktijken van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Huizinga trekt de vergelijking donderdagavond in een uitzending van Netwerk. Huizinga noemde de uitval van de minister absurd. Ze stelt alleen gezegd te hebben dat oudere mensen associaties kunnen krijgen met de Tweede Wereldoorlog als blijkt dat hun buren 's nachts uit hun huis zijn gehaald. "Jan de Wit (SP), voorzitter van het overleg waarin het incident zich afspeelde, zei dat de Kamer "hoogst onaangenaam getroffen" was door de actie van de minister. "U moet dit niet meer doen." De opmerking zou buiten de orde van de vergadering zijn, die ging over de afhandeling van de groep van 26.000 'oude' asielzoekers.

Rabijn Awraham Soetendorp van de liberale joodse gemeente in Den Haag noemde de vergelijking die Huizinga trok in de uitzending van Netwerk "stuitend". "Helaas was het leeghalen van huizen tijdens de oorlog het begin van uitroeiing. Daar is op dit ogenblik gelukkig geen sprake van. Het kwetst natuurlijk de minister. Ik denk dat het mevrouw Huizinga zou sieren te zeggen dat zij het niet zo heeft bedoeld."

Op persoonlijke titel voegde De Wit er tijdens het overleg aan toe de indruk te hebben dat Verdonks uitval ermee te maken had dat een camera in de zaal aanwezig was. Huizinga verweet de minister een Kamervergadering te gebruiken om "een rel te schoppen". De minister verweet oppositiepartijen SP en GroenLinks uitgeprocedeerde asielzoekers valse hoop te geven door hun voor te houden dat ze toch nog kans maken op een pardon. Daardoor zouden die mensen in de illegaliteit verdwijnen in plaats van Nederland te verlaten.

Het overleg ging over de afhandeling van de dossiers van de 26.000 asielzoekers die voor april 2001 Nederland binnenkwamen. Verdonk liet de Kamer eerder weten bijna alle dossiers te hebben weggewerkt van deze groep, die inmiddels is aangegroeid tot bijna 32.000. Hoewel sommige fracties stelden dat asielzoekers vaak nog geen definitief uitsluitsel hebben, deelde een meerderheid uiteindelijk Verdonks conclusie ze zich aan de afgesproken planning houdt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief